BIO JE HEROJ I SRCELOMAC: Na današnji dan, pre 100 godina, rođen Marlon Brando

D.B.M.

03. 04. 2024. u 06:15

NAVRŠILO se ravno 100 godina od rođenja američkog glumca Marlona Branda (1924-2004). Bio je jedna od najvećih holivudskih zvezda pedesetih godina prošlog veka, dvostruki dobitnik Oskara a svrstava se i među najuticajnije glumce.

БИО ЈЕ ХЕРОЈ И СРЦЕЛОМАЦ: На данашњи дан, пре 100 година, рођен Марлон Брандо

Foto Foto IMDb

Imao je burno detinjstvo, a sa 18 godina preselio se u Njujork da bi se bavio glumom. Učio je o glumi od legendarnih Stele Adler i Elije Kazana.

Posle uloge Džonija Strablera, nemirnog motocikliste u filmu "Divljak" stvorio je imidž buntovnika za predstojeću "rokenrol" eru. Mnogi muzičari, poput Elvisa Prislija, imitirali su Brandov imidž i ponašanje. Brandova eksplozivna pojava isijavala je sirovu seksualnost što je u bioskope privlačilo žensku publiku svih godina.Bio je heroj i u očima Džejmsa Dina, koji je govorio da ga kopira kao glumca i kao osobu.

Šezdesetih godina okušao se i kao režiser u filmu "Jednooki Džek". I taman je upao u "kolotečinu" posle nekoliko prosečnih uloga, kada je 1972. zaigrao u "Kumu". Posle toga pružio je jednu od svojih najboljih uloga u filmu Bernarda Bertolučija, "Poslednji tango u Parizu". Dobio je honorar od milion dolara za ulogu pukovnika Kurca u "Apokalipsi danas", a Oskara za ulogu u "Na dokovima Njujorka".

Ženio se tri puta i imao brojne ljubavne romanse. Iz brakova, ljubavi i afera, za sobom je ostavio čak 14 potomaka, od kojih su neka deca bila usvojena.

Kremiran je, a njegov pepeo je rasut na dva mesta - na Tahitiju i u Dolini smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)