HOĆE LI "VENECIJA" UPLOVITI U MUZEJ? "Novosti" istražuju kakva će biti sudbina slike Nadežde Petrović, premijerno predstavljene u Čačku

M.Kralj

02. 04. 2024. u 16:52

POSEBNOST izložbe "Nadežda - savremenici - sledbenici" u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku je i premijera jednog dela velike slikarke.

ХОЋЕ ЛИ ВЕНЕЦИЈА УПЛОВИТИ У МУЗЕЈ? Новости истражују каква ће бити судбина слике Надежде Петровић, премијерно представљене у Чачку

Venecija, Nadežda Petrović, Foto promo

Naime, u memorijalnoj sobi galerije, prvi put je predstavljena slika Nadežde Petrović na kojoj je veduta Venecije. Ovo platno dimenzija 70 puta 50 centimetara iz 1907. godine, odmah je privuklo veliku pažnju posetilaca. Naime, to je jedno od retkih dela iz njene impresionističke faze koje je Narodni muzej Srbije proglasio za kulturno dobro-muzejski predmet.

Kako "Novosti" saznaju, ova slika se dugo nalazila u jednoj od najčuvenijih i najprestižnijih hrvatskih kolekcija. Nedavno ju je otkupio jedan kolekcionar iz Srbije, ali kako je reč o kulturnom dobru, država ima pravo preče kupovine! Međutim, pitanje da li će se to dogoditi, i hoće li "Venecija" završiti kod privatnih kolekcionara, ili će je država kupiti za Narodni muzej ili Muzej grada Beograda - zasada ostaje otvoreno.

Foto promo

More, Nadežda Petrović

Slika je nastala u vreme kada je Nadežda bila na studijskom boravku u Italiji, koju je tokom svog života nekoliko puta obišla. U Veneciji se zatekla sa bliskim prijateljem, slikarom Brankom Popovićem. Obišli su izložbu impresionista koja je na nju ostavila snažan utisak, pa je čak narednih godina stvarala pod uticajem tog slikarskog pravca. Upravo tada nastala su neka od njenih kapitalnih dela, poput "Dereglije na Savi", "Koloseuma" i - "Venecije". Ta dela iz njenog impresionističkog perioda, oko kojih su se istoričari umetnosti delili i polemisali, zapravo su utrla put srpskom impresionizmu, koga će stvarati autori poput Milana Milovanovića, Mališe Glisića, Koste Milićevića i drugih.

Savremenici i sledbenici

Foto promo

Postavka u Čačku
 

PORED Nadeždinih slika, na izložbi se mogu videti i dela još 52 autora. Među njima su Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Beta Vukanović, Stojan Ćelić, Sava Šumanović, Milovan Destil Marković i mnogi drugi, i to sa po jednom slikom, što prema mišljenju autora postavke ukazuje na njen uticaj u sveukupnom likovnom razvoju naših krajeva. Izložba "Nadežda - Savremenici - Sledbenici" je zapravo pokušaj sagledavanja njenog uticaja na srpsku umetnost i umetnike.

"Venecija" koja je sada prvi put javno izložena kod nas, rađena je tehnikom ulje na platnu. Preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest. Autor postavke koja će moći da se vidi u Čačku do 14. aprila je viši kustos galerije Daniel Mikić. On je osmislio izložbu, koja uz svu Nadeždinu umetničku raskoš, korišćenjem bogatstva zbirke Umetničke galerije "Nadežda Petrović", prikazuje i dela njenih savremenika i sledbenika.

- Nadežda Petrović kao avangardna umetnica s početka 20. veka u Srbiji nameće raznovrsne komparacije i dijaloške korelacije sa stvaralaštvom ili određenim delima drugih umetnika - kako sa onima koji su na slikarsku scenu stupili istovremeno kada i ona, tako i sa neposrednim sledbenicima, ali i onima koji su stvarali znatno posle nje, a koji se svojim umetničkim radovima ili čitavim opusima, kroz traženje umetničkih polazišta mogu dovesti u vezu i oslanjati na njena razmišljanja. To se posebno očitava kad su pitanju potrebe "slobode" u umetničkom stvaranju, neophodnost "ulaska u društvo prosvećenih" i potrebi iskoraka iz krutih shvatanja tradicionalizma i konzervativizma - kaže Mikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave