„ČITANJE SLIKA“ LJUBOMIRA SIMOVIĆA: Nacionalno blago u užičkoj galeriji

N. J.

03. 04. 2024. u 12:37

Gradska galerija Užice u saradnji sa Galerijom Srpske akademije nauka i umetnosti priredila je izložbu “Čitanje slika”, ovu postavku čine dela iz Umetničke zbirke SANU i iz privatnih kolekcija o čijim autorima je akademik Ljubomir Simović pisao u svojoj istoimenoj knjizi.

„ЧИТАЊЕ СЛИКА“ ЉУБОМИРА СИМОВИЋА: Национално благо у ужичкој галерији

N.Janković

- Ovo je kruna jedne kulturne misije, nezamislive je bez njenog jedinog tvorca i pokretača Ljubomira Simovića. On ne samo što je inicirao saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti i Gradske galerije Užice, već je tu saradnju unapređivao predlozima i podrškom, obogaćivao otvaranjem izložbi i pisanjem o njima - rekao je Zoran Vidov Cvetić direktor Gradske galerije Užice - Kada bi se plodovi te saradnje koja traje od 2007. videli na jednom mestu, videlo bi se i da njen značaj, njena vrednost i kontinuirani dorpinos likovnom životu Užica, predstavljaju jedinstven kulturni poduhvat kojim su naš grad i ova ustanova dobili svoje zasluženo visoko mesto na likovnoj mapi Srbije i regiona. I drugi srpski pisci analizirali su na svoj način slikarstvo svojih sunarodnika, ali niko tako dugo istrajno živo i posećeno kao Ljubomir Simović.

Jelena Mežinski Milovanović, zamenik upravnika Galerije SANU, zahvalila se kolegama iz Gradske galerije Užice na dosadašnjoj uspešnoj saradnji, visokom profesionalizmu i besprekornoj organizaciji izložbi.

- Odabrali smo 40 radova iz kolekcije SANU koje je užička galerija dopunila sa 4 rada. Omaž velikom piscu i akademiku poreklom Užičaninu, upućujemo izborom dela umetnika o kojima je on pisao, ali i čije je izložbe u Užicu u velikoj meri, pre gotovo dve decenije, upravo on iicirao pokrenuvši saradnju dve galerije, gradske užičke i akademije beogradske – istakla je Jelena Mežinski Milovanović.

Izložbu je otvorio je Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, naglasivši da ona na nov način ilustruje citate iz tekstova Ljubomira Simovića.

Publika je zahvaljujući posvećenosti užičkog pisca i akademika, u prilici da vidi slike Milenka Šerbana, Nebojše Mitrića, Radomira Reljića, Marka Čelebonovića, Olge Jevrić, Mladena Srbinovića, Dušana Otaševića, Vladimira Veličkovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Nikole Jankovića, Todora Stevanovića, Ivana Radovića – iz zbirke SANU, kao i dela Radomira Vergovića, Miluna Vidića, Dušana Starčevića i Milana Tucovića – iz privatnih kolekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola