PREDIĆEVA DELA KROZ STIHOVE : Predavanje u Galeriji SANU

J. S.

17. 04. 2024. u 08:11

U OKVIRU pratećeg programa izložbe "Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice" koja je plod dugogodišnje saradnje Galerije SANU u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, u sredu, 17. aprila ( 18.00 sati) u Galeriji SANU biće priređeno predavanje filološkinje Milice Milošević "Predićeva dela kroz stihove".

ПРЕДИЋЕВА  ДЕЛА КРОЗ СТИХОВЕ : Предавање у Галерији САНУ

Foto: Uroš Predić i Laza Kostić u Čelarevu (Narodni muzej Zrenjanin)

Poznato je da je Uroš Predić ((Orlovat,1857 — Beograd,1953) bio veliki ljubitelj književnosti. Prevodio je srpsku književnost na strane jezike, kao i strane pisce na srpski, ilustrovao je dečiji časopis "Neven", a Danteovu "Božanstvenu komediju" je znao napamet. Bio je veliki prijatelj sa pesnicima Jovanom Jovanovićem Zmajem i Lazom Kostićem, a imao je priliku da prati odrastanje i sazrevanje književnice Anice Savić Rebac.

Inspiracija za jednu od njegovih najpoznatijih slika "Siroče na majčinom grobu" bila je upravo pesma "Smrznuto siroče" mađarskog pesnika Jožefa Etveša, a slika će inspirisati Svetozara Ćorovića za jednu od svojih prvih pesama. Kroz predavanje publika će imati priliku da se upozna sa delima Uroša Predića iz drugačije perspektive – kroz stihove Branka Radičevića, Alekse Šantića, Anice Savić Rebac, Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, Jožefa Etveša i drugih.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)