ODBRANA VINČE OD DUNAVA: Započeta rekonstrukcija obaloutvrde kod nalazišta Belo brdo

M.A.K.

18. 04. 2024. u 17:53

DRUGA faze radova na najznačajnijem neolitskom nalazištu kod nas, u sklopu "Rekonstrukcije, revitalizacije i prezentacije arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči", koja obuhvata uređenje priobalja, počela je 1. marta.

ОДБРАНА ВИНЧЕ ОД ДУНАВА: Започета реконструкција обалоутврде код налазишта Бело брдо

Foto promo

U ovom segmentu kapitalnog projekta Vlade Srbije planirani su radovi na izgradnji i rekonstrukciji obaloutvrde, kao i razrada projekta prezentacije, izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za posetioce i Naučnoistraživačkog centra, izrada koncepta Mesne zajednice.

Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture sklopio je sporazum sa Javnim vodoprivrednim preduzećem "Srbijavode", na koga su preneta investitorska prava za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji obaloutvrde. U toku je uređenje i zaštita ovog arheološkog nalazišta od štetnog dejstva voda Dunava. To obuhvata tehničku pripremu za sprovođe radova na uređenju i zaštiti obale u dužini od 770 metara, kao i sanacione radove na delu postojećeg vodnog objekta, čija je stabilnost usled ispiranja i velikih voda reke Dunav ugrožena, u dužini od 200 metara.

Radovi su započeti nakon izvršenog geodetskog snimanja i obeležavanja terena usledila je priprema gradilišta uklanjanjem mobilijara i svih objekata koji nisu od infrastrukturnog značaja. U toku su radovi na iskopu temeljnog rova u cilju sanacije obaloutvrde i sistema zaštite od poplava u okviru koga će integralno biti izgrađena pešačko-biciklistička staza, a po planiranoj dinamici bi trebalo da budu završeni do kraja jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)