UMETNIČKU MAGIJU PRENOSILA NA PLATNO: Na danšnji dan rođenja Olja Ivanjicki

D.B.M.

10. 05. 2024. u 05:00

SLIKARKA Olja Ivanjicki umela svoju umetničku magiju uspešno je prenosila na platno. Bila je jedna od osnivača legendarne grupe Mediala i dobitnica mnogih priznanja. Međunarodni biografski centar iz Kembridža uvrstio ju je među "Vodećih 500 lidera od uticaja" potom je izabrana za "Međunarodnu ženu godine" i "Vodećih 2000 intelektualaca sveta", kao i za "Vodeće žive legende sveta za 2001. godinu" i  "Izuzetne pojedince 20. veka".

УМЕТНИЧКУ МАГИЈУ ПРЕНОСИЛА НА ПЛАТНО: На даншњи дан рођења Оља Ивањицки

vikipedia

Ćerka ruskih emigranata rođena je na današnji dan u Pančevu. Detinjstvo je provela u Kragujevcu, a u Beogradu je upisala Akademiju umetnosti. Iako je upisala vajarstvo, slikarstvu je bila posebno naklonjena. Akademiju je u klasi profesora Sretena Stojanovića završila 1957. godine, a nakon postdiplomskih studija 1962, dobila je posebno priznanje i stipendiju "Fordove" fondacije za nastavak studija u Americi. Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta, kao što su Metropoliten Muzej u Njujorku, Muzej Santa Barbara, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Gradski muzej Rovinj...

Osmislila je arhitektonski projekat za trgovinski centar u Njujorku. Oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti "Slepi miš", Johana Štrausa. Sa modnom kućom "Mona" ostvarila je modnu reviju "Tesla" i modnu kolekciju "Njegoš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)