IMAĆEMO SAJMOVA KOLIKO I IZDAVAČA! Matija Bećković čitao stihove u knjižari srpske književne zadruge

D. Bogutović

22. 10. 2020. u 09:50

IZ svoje najnovije pesničke knjige "Ljudmiline pesme", kao i iz nekih drugih, akademik Matija Bećković je juče kazivao stihove, drugog dana "Sajma u SKZ".

ИМАЋЕМО САЈМОВА КОЛИКО И ИЗДАВАЧА! Матија Бећковић читао стихове у књижари српске књижевне задруге

Foto V. Danilov

- U svakom zlu vidimo neko dobro, pa ako nema velikog sajma, rađa se mnogo sajmova knjiga.

Imaćemo sajmova, koliko i izdavača! I svaki izdavač videće koliko ima pristalica. Na velikom sajmu se ne zna ko je došao zbog kog pisca, knjige, izdavača, a sada će se to znati.

Danas smo se u knjižari SKZ podsetili da je Jovan Jovanović Zmaj uručio člansku kartu Nikoli Tesli, kada je ovaj bio u Beogradu, 1892. kada su rođeni Ivo Andrić i Miloš Crnjanski - rekao je Bećković.

Jedna od prisutnih čitateljki i poštovalaca SKZ, Vera Perić, predložila je da Bećković uruči člansku kartu zadruge Novaku Đokoviću. Na to je pesnik u svom stilu, odgovorio:

- Ja mogu da zamenim Zmaja, koliko Đoković Teslu!

Foto V. Danilov

Govoreći nedavno o knjizi "Ljudmiline pesme", profesor Radivoje Mikić je rekao da  Bećković osvetljava duh našeg vremena u kome caruje površnost, konzumerizam i sve izraženija ravnodušnost prema drugim ljudima.

U "Zadruzi" je Matija Bećković, podsetio je Dragan Lakićević, urednik SKZ, objavio 20 knjiga, a prva je bila "Međa Vuka Manitoga" 1975. godine. Tri puta su se njegove knjige pojavljivale u znamenitom "Plavom kolu" i imale više izdanja: "Poeme", "Put kojeg nema" i "Prahu oca poezije". Sada su u "Zadruginim" izlozima, njegove aktuelne knjige, među kojima su "Kad se ponovo rodim" i "Ljudmiline pesme". SKZ najavljuje i njegovu novu knjigu, pod naslovom "Poema o Velju".

Danas u podne, na "Sajmu u SKZ" biće predstavljena "Knjiga o Nadeždi", koju su priredili Milo Lompar i Dragan Lakićević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove