SVE LEPOTE SRBIJE: Ilustrovana knjiga Maje Pantić sa ilustracijama Ane Grigorjev

Marina Mirković

27. 10. 2020. u 14:25

KNjIGA "Ana i Luka upoznaju Srbiju" Maje Pantić, ilustrovana magičnim radovima Ane Grigorjev - čiji je ilustratorski potpis sam već postao velika preporuka, suma je ranije pojedinačno objavljivanih slikovnica o naslovnom dvojcu, svih u izdanju "Čarobne knjige".

СВЕ ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ: Илустрована књига Маје Пантић са  илустрацијама Ане Григорјев

Foto privatna arhiva

Ovoga puta, u luksuznoj opremi, na više od stotinu strana, sabrana su sva dosadašnja putešestvija dečaka i devojčice, uz koja će mnogi drugi dečaci i devojčice čitati, zabavljati se i učiti štošta o znamenitostima i zanimljivostima koje ih okružuju. Ovde, u našoj zemlji, u onoj u kojoj generacije odrastaju prečesto ne upoznavši na pravi način ni glavni grad, niti mnoge od turistički interesantnih destinacija.

Zato, kao prethodnica, pred buduće male istraživače lepota Srbije stižu Ana i Luka, upoznajući zemlju za njih i umesto njih.

Najpre, Beograd, koji su već istražili kroz čak dve slikovnice. Naši junaci su, došavši u posetu kod babe i dede koji žive u Beogradu, uleteli u pravu avanturu otkrivanja znamenitih mesta. Videli su zdanja Narodne skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, posetili Trg Nikole Pašića, Terazijski plato... uz neizostavnu krempitu u Knez Mihailovoj ulici. Kalemegdanska tvrđava do sada je "imala" zasebnu slikovnicu, da li zbog svoje veličine ili veličanstvenosti. Kako god, Anin i Lukin deda svaki dan igra šah na Kalemegdanu, pa je rešio da i unuke povede u otkrivanje tog istorijski interesantnog mesta i prelepog parka na tvrđavi.

Foto privatna arhiva

Novi, novosadski doživljaji brata i sestre, utkani su u opis njihove posete tetki, koja živi u Novom Sadu. Tetka i teča imaju sina Ivicu, koji ove godine učestvuje na najpoznatijem festivalu za decu - "Zmajevim dečjim igrama". Mali čitaoci imaju priliku da se uz njih prošetaju najlepšim novosadskim ulicama i uživaju u lepotama Srpske Atine.

Prvi sneg označava pravo vreme da se Ana i Luka spreme za put na Kopaonik, planinsku lepoticu i meku svih skijaša i ljubitelja zimskih radosti. Vožnja žičarom i prva skijaška iskustva biće tema za prepričavanje kada se vrate kući.

Foto privatna arhiva

Prelepo letnje iskustvo Ana i Luka doživeće kada, umesto na more, odu kod svog strica, u vikendicu na Zlatiboru. Tu će se družiti sa svojim sestrama Jovanom i Milicom, koje ih upoznaju sa čarima Zlatibora. Deca imaju priliku da idu na jahanje, voze se pedalinom, da odu na izlet na "Šargansku osmicu", u Drvengrad i Stopića pećinu.

Maja Pantić, sa pristupom interesantnim deci, otkriva zanimljivosti pored kojih često prolazimo ni sami ih ne primećujući, otvara im oči i razigrava maštu pred celim jednim svetom koji je oko njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona