KORONA PONOVO SPUŠTA ZAVESU: U beogradskim pozorištima sve češće se otkazuju zakazane predstave

V. STRUGAR

30. 10. 2020. u 10:22

VIRUS korone širi se geometrijskom progresijom, svuda, pa i u teatru. Da "daske koje život znače" to ostanu, ovih dana prinudile su uprave naših pozorišta da zbog zaraženih u sopstvenim redovima ili onih koji su s njima bili u kontaktu - skidaju predstave. Naravno, ima i drugih (ponekad tehničkih) razloga, ali su činjenice neumoljive. Obrazloženja, ukoliko ih ima, obično glase: "Poštovana publiko, zbog aktuelne epididemiološke situacije i preventivnih razloga, otkazuje se predstava..."

КОРОНА ПОНОВО СПУШТА ЗАВЕСУ: У београдским позориштима све чешће се отказују заказане представе

"Uobraženi bolesnik" / Foto Nenad Petrović/JDP

Prvi je zvanično "povukao nogu" Zvezdara teatar i "obnarodovao" da odlaže do daljeg premijeru "Berači snova" koja je trebalo da izađe 6. novembra. Uvidom u repertoar i drugih beogradskih pozorišta zapažamo da su u Narodnom (dve večeri zaredom) skinuti i dramski ("Balkanski špijun") i operski ("Travijata") naslovi. U Ateljeu 212 za sinoćno izvođenje kratko obaveštenje - nema predstave. U Jugoslovenskom dramskom trebalo je (ali ne može) da se izvodi "Uobraženi bolesnik", a izvesno je da publika neće gledati ni "Lorencača". U Teatru "Vuk" tek što je najavljena, već je "odjavljena" premijerna obnova "Ajnštajnove izdaje". Konačno, Beogradsko dramsko koje je počelo da izvodi svoje naslove u "blokovima", u blokovima je prinuđeno i da otkazuje: od 26. oktobra do 2. novembra, na Crvenom krstu neće se igrati "Kad su cvetale tikve" i "Ko se boji Virdžinije Vulf".

U samim pozorišnim kućama nerado se govori o novonastaloj situaciji, svuda su i okolnosti i odluke slične: izvodi se to što se može, odnosno naslovi u kojima je ekipa na okupu i nema "sumnjivih". Kako saznajemo, čim se pojave novi slučajevi zaraženih, testiraju se svi koji su s njima bili u kontaktu da se epidemija ne bi širila dalje. Pošto mnogi članovi ansambla igraju u brojnim serijama koje se snimaju gotovo bez predaha (ponekad jedan glumac igra i u više njih), svima je prilično jasno da virus najlakše i najbrže stiže sa seta ili "tezge" - čak i izvan granica naše zemlje.

A, šta je posledica ovakvog, neizvesnog stanja na našim scenama i oko njih? Zbog sopstvenog mira Beograđani sve češće odlažu pozorišno zadovoljstvo za neka bolja vremena. Ponekad, čak i pored mogućnosti zamene, odlučuju da "alale" već kupljene ulaznice. Vredi li igrati za neizvesnu trećinu sale, po svaku cenu? Verovatno ne, ali ovog puta o tome neće odlučivati samo nadležni već i sami teatri, nažalost, priterani uza zid.

REPERTOAR

Da ne bi već razređenu publiku stavljali u nezgodan položaj da vraća karte ili menja za druge naslove, u nekim teatrima prave nedeljni repertoar i tako svode neprijatna iznenađenja na najmanju moguću meru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima