IZVELI SEDAM PREMIJERA: U Narodnom pozorištu odigran repertoar uprkos okolnostima

Vukica Strugar

03. 01. 2021. u 11:29

NARODNO pozorište podvuklo je crtu na prethodnu, po svemu vanrednu godinu: postavljeno je na scenu sedam premijera, a dva nova naslova su u pripremi.

ИЗВЕЛИ СЕДАМ ПРЕМИЈЕРА: У Народном позоришту одигран репертоар упркос околностима

"Vasa Železnova"

Inače, nova sezona u ovoj kući počela je ranije i neuobičajeno. Poslednjeg dana avgusta izveden je projekat "Pogled promatrača menja sve" u kome su sa balkona Narodnog pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla - Drame, Opere i Baleta. Između talasa korone, u nacionalnom teatru uspeli su u Drami da realizuju četiri predstave. Pred publiku "izašao" je "Kaligula" Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić, "Noćni pisac" (autorski projekat Jana Fabra), "Vasa Železnova" Maksima Gorkog (režija Zlatko Sviben) i "Orlando" Virdžinije Vulf, u postavci Bojana Đorđeva. Nedavno su počele i probe "Pozorišnih iluzija" Pjera Korneja, u režiji Nikole Zavišića.

Ni u Operi nisu sedeli skrštenih ruku, jer su uspeli premijerno da izvedu "Manon Lesko" Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija. Ostaće zabeleženo da je u 2020. godini, Balet "upisao" predstavu "Mamac" - na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković. Takođe, završeno je i "Sedam smrtnih grehova" (na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora) i čeka se izvođenje. U pripremi je i baletska predstava "Mikelanđelo" u koreografiji Marija Radačovskog.

Sumirajući rezultate, iz Narodnog pozorišta podsećaju da su tokom vanrednog stanja strimingom na jutjub-kanalu emitovali 114 predstava, koje je pratilo preko 3000.000 gledalaca. Umetnici ove kuće učestvovali su u projektu Ministarstva prosvete "Ide čas" i za đake čitali lektiru. Otvorena je i ambijentalna scena "Dvorište" na kojoj su odigrani različiti programi, kao i scenska čitanja dramskih tekstova. Opera je, pak, imala ambijentalne koncerte širom Beograda, pod nazivom "Opera u vašem kraju". Konačno, uprkos nesvakidašnjim okolnostima koja su nametale posebne mere predostrožnosti, u nacionalnom teatru uspeli su da u 2020. godini organizuju - 16 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Radilo se i u Muzeju Narodnog pozorišta, u kome su postavljene tri izložbe: "Zvonimir Krnetić - nezaboravni tenor", "Jedinstveni sjaj baletske zvezde - Jovanka Bjegojević" i "Radmila Smiljanić - sve bilo je muzika".

BEZ PREKIDA

NARODNO pozorište jedno je od retkih koje je uspelo da održi mesečni repertoar sa sva tri ansambla, u skladu sa epidemiološkim merama. Povodom novogodišnjih praznika vernoj publici pokloniće tri predstave na svom jutjub-kanalu: 3. januara u podne na programu je balet "Krcko Oraščić", narednog dana u isto vreme opera "Pepeljuga", a dan kasnije "Gospođa ministarka", u režiji Jagoša Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!