BEBA LILI UVEK U PRVOM REDU: Maja Bogdanović i Daniel Roland, sa dvomesečnom ćerkicom u njenoj prvoj poseti Beogradu

M. Mirković

21. 01. 2021. u 13:19

NAŠA popularna čelistkinja Maja Bogdanović do danas je, sa suprugom violinistom Danielom Rolandom, boravila u svom Zemunu, do koga su se probili kroz silne blokade i mere ne bi li Majini najbliži najzad i uživo upoznali novog člana porodice - njenu malenu kći Lili, rođenu krajem novembra.

БЕБА ЛИЛИ УВЕК У ПРВОМ РЕДУ: Маја Богдановић и Даниел Роланд, са двомесечном ћеркицом у њеној првој посети Београду

Foto Pau Kodina

- Početkom marta, Daniel i ja smo se nalazili u Londonu, a dva dana pred moj nastup sa English symphony orchestra otkrili smo i divnu vest, da čekamo bebu - premotava Maja sećanja na početak događaja koji su obeležili proteklu godinu.

- Nismo ni slutili da će to biti i moj poslednji nastup pred brojnom publikom. Sledećeg dana, 15. marta po podne, u roku od sat vremena, mi smo, kao i svi muzičari, izgubili sve planirane koncerte, dok je Evropa ulazila u totalni lokdaun. Tog istog dana Danielu i meni izašao je i prvi duo CD!

Foto Pau Kodina

Za ovaj par protekli period obeležila je najpre ogromna radost zbog bebe i dugo željenog odmora. Međutim, kako se situacija "pod ključem" odužila, taj neplanirani "odmor" postajao im je sve nepodnošljiviji, pa su se novopečeni roditelji vrlo brzo "dali u akciju" i od tada ne staju - već u ovu subotu nastupiće u Holandiji, a duše im već pulsiraju u ritmu tanga, dok se raduju koncertu 13. marta u voljenom Kolarcu na stogodišnjicu rođenja Pjacole.

- Oboje mrzimo da sedimo skrštenih ruku - pričaju uglas. - Leto smo proveli nepredviđeno zauzeti, išli smo na roudtrip kolima, kroz Francusku, Italiju, Mađarsku i Holandiju. Čak smo imali tu neverovatnu sreću da nastupimo sa legendarnom, jedinstvenom Martom Argerič, u prelepoj srednjovekovnoj crkvi u Burgonji.

U iščekivanju punih sala

- U OVU godinu smo ušli uz sedam koncerata u fantastičnoj crkvi - studiju u Amsterdamu - navodi Roland.

- Održani su bez publike, ali radili smo kao ludi da bismo, po proglašenju poslednjeg lokdauna tik pred Božić, festival "preradili" u onlajn događaj koji spaja muziku sa poezijom i filmom, pa čak i Betovena sa fri-džezom! Naravno, sada je opet mnogo toga odlaže i iščekujemo dobre vesti o vakcinaciji da bismo ponovo svirali za "pravu", brojnu, fizički prisutnu publiku!

Maja dodaje:

- Mi se borimo da muzika živi, da ne provodimo dane u tišini, da se koncerti održe ali i da ne sviramo samo mikrofonima i kamerama... Naša publika je jedna od najdisciplinovanijih i mi se nadamo da će ljudi na pozicijama to razumeti i da će koncerti moći da se održavaju uz sve zdravstvene mere.

Nastup sa slavnom pijanistkinjom navode kao dokaz da se uprkos lokdaunu, uz pozitivan pristup, mogu realizovati neki vrlo kreativni projekti, onlajn koncerti pa i festivali.

- Posle ovog inspirativnog i vrlo zabavnog miksa (pro)putovanja i muziciranja, vratili smo se u Holandiju zbog mog festivala (Stiftfestival), koji je pandemija u potpunosti preinačila u format "otporan" na koronu, sa striminzima i koncertima napolju, a već sad iz ove perspektive deluje mi neverovatno da je tako bogat program uopšte održan - priča Roland.

STEPENICE kraj maminog imena u Zemunu, Foto Privatna arhiva

- Nastupila je potom jesen, po sebi deprimirajuća, sa novim merama i ograničenjima. Presrećni smo što za nas baš ova "jesen lokdauna" ostaje onaj neponovljivi, magični period tik pred rođenje, i neposredno po rođenju naše ćerke Lili.

Maja je nastupala skoro do samog kraja trudnoće, koja joj je ulila neverovatnu energiju, kako kaže:

- Činilo mi se da će Lili pre prepoznati zvuke naših instrumenata nego naše glasove i da će znati ceo repertoar kamerne muzike od samog rođenja - i ispostavilo se da voli muziku, da joj je čudno kad je nema. Ja sam počela da sviram dve nedelje posle carskog reza, probe koje smo imali tokom novogodišnjeg festivala je provela pored mene, slušajući ili dremkajući u svojim kolicima, a njen prvi lajv koncert je bio kvintet "Korngold"! Kada je imala samo pet nedelja, vodili smo je čak i u radio-emisiju u Concertgebouw, gde smo svirali i "Sarabandu" Isidore Žebeljan, dok je Lili mirno i tiho slušala iz kolica. Majčinstvo je donelo dosta novih izazova: recimo umesto nekog vežbanja i zagrevanja pred izlazak na scenu, desilo se da moram da menjam pelene 2 minuta pre izvođenja Šenbergove "Preobražene noći".

Foto Privatna arhiva

Mladi roditelji se sami rvu sa roditeljskim obavezama, a našoj umetnici najteže pada to što od početka pandemije njenim roditeljima nije bio dozvoljen ulazak u Holandiju, čak ni za rođenje unuke, a nisu se videli sa Majom od novembra 2019. do sada:

- Sreća je da je Lili super beba i uživa u koncertima, a da bi upoznala svoju baku i deku kao i rođake u Beogradu, morali smo da doletimo čim se ukazala prva prilika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)