KNJIGE IZ VREMENA VELIKE KRIZE: Za nagradu „Zlatni suncokret“ nadmeće se 18 književnih dela

D. B. M.

21. 01. 2021. u 09:52

ŽIRI književne nagrade „Zlatni suncokret“izdvojio je u uži izbor za ovo priznanje 18 knjiga od 250 iz prošlogodišnje izdavačke produkcije.

КЊИГЕ ИЗ ВРЕМЕНА ВЕЛИКЕ КРИЗЕ: За награду „Златни сунцокрет“ надмеће се 18 књижевних дела

promo

U žanru romana kandidati su Saša Karalić sa knjigom „Tri znaka kruga“, Divna Vuksanović „Devojka sa štapom“, Vladimir Kopicl „Purpurna dekada“, Igor Marojević „Ostaci sveta“, Franja Petrinović „Konačni izvetaji o ravnoteži“, Draško Sikimić „Katarina“, Aleksandar Tanuryić „Usta mi puna višanja“, Dejan Tiago Stanković „Zamalek: roman o kismetu“, Srđan Srdić „Ljubavna pesma“, Enes Halilović „Ljudi bez grobova“, Predrag Marković „David protiv Otužnog Zloduha i Darko Cvijetić „Što na podu spavaš“. U užem izboru su i pesničke zbirke „Prohuja“ Dragana Lakićevića i „Ravna crta“ Lasla Blaškovića. Žiri, u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), u uži izbor uvrstio je i knjige priča „Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović i „Eho Beograda“ Vase Pavkovića. U oblasti eseja izdvojili su takođe dve knjige: „O pesnicima i bardovima“ Nikole Bertolina i „Beket: čovek i delo“ Borivoja Gerzića.

Članovi žirija ukazali su da će 2020. ostati upamćena kao godina zbunjenosti, straha i krize znanja. Pitanje je samo koliko dugo će biti pamćena. Književnost je posredovani čuvar sećanja. U godini u kojoj se mnogo pisalo, pažnju žirija su privukle, kako ukazuju, knjige koje oprezno ispituju mogućnosti i granice jezika i znanja, knjige koje, kao što biva u vremenima velikih kriza.

„Zlatni suncokret“ po 21. put dodeljuje Kompanija „Vital“ za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. Najuži izbor kandidata biće saopšten do kraja januara. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri