ISPISNICA SA 25 IZOSTANAKA? Forum srednjih stručnih škola izeno svoje predloge nadležnima

B.B.

21. 06. 2023. u 14:37

FORUM srednjih stručnih škola je na sastanku u Vladi Srbije, izneo predloge za korenite izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje bi, po njihovom mišljenju, doprinele unapređenju i poboljšanju nastave, ali i smanjenju nasilja u školama.

ИСПИСНИЦА СА 25 ИЗОСТАНАКА? Форум средњих стручних школа изено своје предлоге надлежнима

Foto N. Karlić

Prema rečima Milorada Antića, predsednika FSSB, predloženo je da se broj učenika po odeljenju u srednjim školama ograniči na maksimalno 20 đaka.

- Kvota za upis trebalo bi da bude povećana maksimalno za tri odsto, a ne kao što je sada slučaj da to bude i po 12 odsto - navodi Antić. - Ovim bi se sprečilo da pojedine škole dobijaju svake godine nova odeljenja, a da druge, uglavnom srednje stručne škole ostaju bez đaka, a nastavnici koji u njima rade postaju tehnološki viškovi. Tražili smo i da se promeni postojeći član tako da maksimalan broj neopravdanih časova bude 25, nakon čega bi automatski sledilo izbacivanje učenika iz škole.

Forum je predložio i da se pojednostavi pravilnik vođenje disciplinskog postupka, jer razredne starešine nisu pravnici i advokati. Osnovne izmene bi se sastojale u tome što bi đaci protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, bili udaljeni sa nastave do okončanja istog, bez prava da se ispišu iz škole.

Na sastanku u Vladi održanom nedavno bili su prisutni predstavnici ministarstava - prosvete, finansija, zdravlja, za brigu o porodici i demografiju, informisanja i telekomunikacija i unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!