JUBILEJ VREDAN PAŽNJE: Obeležen dan Hemijskog fakulteta i 170 godina od izučavanja hemije na visokoškolskim ustanovama u Srbiji

B.B.

25. 10. 2023. u 16:04

HEMIJSKI fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je svoj dan i ujedno 170 godina izučavanja hemije na visokoškolskom nivou u Srbiji.

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ПАЖЊЕ: Обележен дан Хемијског факултета и 170 година од изучавања хемије на високошколским установама у Србији

Foto: Univerzitet u Beogradu

 Čestitajući kolegama značajan jubilej, prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, podsetio je na velika imena srpske hemije poput znamenitog prof. Sime Lozanića i istakao današnje velike uspehe Hemijskog fakulteta, posebno u međunarodnim projektima.

- Na ovom fakultetu uslovi za napredak su izuzetno strogi, i po tome je primer kako može da se pospeši naučnoistraživački rad na korist samog Hemijskog fakulteta, ali i cele akademske zajednice - rekao je Đokić.

Hemijski fakultet, kao institucija Univerziteta u Beogradu, vodi poreklo iz Liceja (1838-1863) i Velike škole (1863-1905). Fakultet danas ima šest katedri i pet posebnih naučnih centara. Počevši od akademske 2020—2021. godine, dekan fakulteta je prof. dr Goran Roglić, koji je izrazio zahvalnost sadašnjoj, ali i generacijama prethodnika profesora tako i studenata koji su ustanovili i svojim dostignućima razvili ovu značajnu ustanovu.

Na svečanosti su se pored rektora obratili i dekan prof. dr Goran Roglić, predsednica Saveta Hemijskog fakulteta prof. dr Natalija Polović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje dr Aleksandar Jović, kao i akademik Vladimir Stevanović, sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU. Prigodna priznanja i zahvalnice uručeni su profesorima, studentima, saradnicima i partnerima fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)