ZLATNE DIPLOME: Pravili ORAO, MIG 29 i F 16, na okupu posle pola veka

B.B.

26. 10. 2023. u 16:27

POLA veka od diplomiranja i uspešnih karijera u zemlji i inostranstvu, generaciji diplomaca Mašinskog fakulteta u Beogradu iz 1973. godine uručene su zlatne diplome.

ЗЛАТНЕ ДИПЛОМЕ: Правили ОРАО,  МИГ 29 и Ф 16,  на окупу после пола века

Foto: Mašinski fakultet

 Među njima su profesori univerziteta, rukovodioci privrednih organizacija, preduzetnici, inženjeri na različitim pozicijama i radnim mestima, koji su svojim znanjem i stručnošću bili najbolji promoteri Mašinskog fakulteta prethodnih decenija.

Čestitajući kolegama jubilej, dekan prof. dr Vladimir Popović je rekao da je Mašinski fakultet u proteklih 75 godina odškolovao više od 25.000 diplomiranih inžinjera i oko 1.000 doktora nauka što je tekovina sa kojom može da se pohvali veoma mali broj fakulteta, ne samo u Srbiji, nego i šire.

- Ove godine smo obnovili rad Alumni fondacije i u narednom periodu ćemo se truditi da povežemo sve naše diplomce, jer kadrovi su najveće blago Mašinskog fakulteta, bez kojeg nema rezultata - rekao je profesor Popović. - Zato mi je izuzetno drago što sam u prilici da govorim u prepunoj sali i pred svima vama koji ste gradili ovu zemlju. Dodelom zlatnih diploma želimo da vam ukažemo poštovanje i odamo priznanje da je sve što ste tokom profesionalne karijere uradili od velike važnosti za Mašinski fakultet.

U ime "zlatnih diplomaca" skupu se obratio Mirko Bućan koji je ukazao na instituciju Mašinskog fakulteta kao važnog faktora u obrazovanju stručnjaka i izgradnji srpske privrede i nekadašnje jugoslovenske industrije.

- Mašinski fakultet učestvovao u realizaciji svih velikih i najvažnijih projekata u našoj zemlji - rekao je on. - Na primer, prve numerički upravljane mašine alatku koja je proizvedena u "Ivo Lola Ribar" samo nekoliko godina nakon što je 1959. godine na čuvenom MIT-u napravljena numerički upravljana glodalica. Prvi nadzvučni dvomotorni avion bio je ORAO, proizveden 1975. godine. Pet godina kasnije poleteo je čuveni MIG- 29, a deset godina kasnije i dvomotorni F-16. Takođe, prvi tenk M 84 nastao je 1984. godine u Srbiji, a u tom projektu su učestvovali i inženjeri generacije 1973. godine.

Mašinski fakultet tradicionalno svake godine u oktobru, u okviru obeležavanja dana fakulteta, svojim inženjerima koji su diplomirali pre 50 godina u znak poštovanja dodeljuje simbolična priznanja u vidu zlatnih diploma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo