UMETNOST ČITANJA: Priručnik o osnovama temeljnog obrazovanja

B.B.

11. 12. 2023. u 12:40

DRUŠTVO školskih bibliotekara Srbije je, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, izdalo priručnik "Umetnost čitanja", koji pruža bogat stručno-akademski i književno-pedagoški sadržaj, kao plod istraživanja relevantne literature o (školskom) bibliotekarstvu i višedecenijskog stvaralačkog radioničarskog rada sa učenicima.

УМЕТНОСТ ЧИТАЊА: Приручник о основама темељног образовања

Foto: Privatna arhiva

Autorski tim je ukazao na značaj čitanja bez kojeg, kako ističu, nema celoživotnog učenja, niti temeljnog obrazovanja. Takođe, naglašavaju da razvoj čitalačkih navika nikad nije bio toliko važan kao danas, jer darovi koje donosi su dragoceni, trajni, nisu vidljivi odmah, na prvi pogled.

- Vrednosti koje nosi čitanje se taloži u mladom čoveku kao dragoceni sediment koji dovodi do stabilne, vaspitane, obrazovane ličnosti, uspešno integrisane, spremen za uspešnu komunikaciju, ispunjene opravdanim samopouzdanjem - navode autori. - Dete koje čita je stanovnik sveta, on svesno promišlja i formira svoje stavove, uvažava različitosti i kritički se odnosi prema informacijama na koje nailazi. Ova knjiga pozviva decu da čitaju unutar porodice. Glasno i izražajno čitanje je važno za pravilno izgovaranje glasova i lepo govor.

U timu autora su nastavbici i školski bibliotekari Branka Alimpijević, Ana Duković, Svetlana Jakšić, Aleksandra Vuković Kurdulić i Mirjana Radovanović Pejović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)