ZELENA ENERGIJA BUDUĆNOSTI: Jeste li znali da je električnu energiju moguće dobiti i iz vazduha?

Novosti online

22. 08. 2023. u 18:30

NA samom početku karijere Nikole Tesle, mnogi su bili skeptični prema njegovim idejama i izumima. Međutim, vreme je pokazalo svoje, pa smo već godinama unazad svedoci kako su mnoge ideje i izumi zaživeli. Jedan od njih je i generator, odnosno „Air-gen“, pomoću kojeg je moguće dobiti električnu energiju iz vazduha, tačnije od same vlažnosti koja se u vazduhu nalazi.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА БУДУЋНОСТИ: Јесте ли знали да је електричну енергију могуће добити и из ваздуха?

Foto: Pixabay

Već nam je poznata činjenica da prikupljanje energije iz okruženja olakšava stvaranje samo održivih sistema. Tako je u ovom slučaju glavni faktor vazduh.

Naime, reč je o još jednoj metodi proizvodnje održivog izvora energije pored vetra i sunca. Tačnije, naučnici su došli do otkrića da se jedan ovakav uređaj može napraviti od gotovo svakog materijala, kao i da funkcioniše po principu vlažnosti koja nas okružuje.

Kako je već do sada objavljivano, studija rađena 2020. godine u SAD u kojoj je izumljen takozvani „generator vazduha“, objašnjava da su ga naučnici napravili od materijala sa rupama dužine 100 nanometara, što je u praksi hiljadu puta manje od ljudske vlasi. Upravo tako precizan dizajn omogućava izvlačenje električne energije iz kapljica vode u vazduhu, i to radi dosta preciznije od dosadašnjih izuma koji su korišćeni u tu svrhu. Istraživači se nadaju da bi ova tehnika mogla pomoći u borbi protiv klimatskih promena i služiti kao alternativa fosilnim gorivima.

Iako na prvu, priča deluje gotovo nemoguća, stvarnost i naučna dostignuća govore suprotno. Osnove za ovu ideju Nikola Tesla je ostavio u amanet čovečanstvu, a i sam je napravio nekoliko varijacija generatora. Onaj koji je danas poznat široj javnosti, i za sada se pokazao funkcionalnim, proizvodi električnu energiju iz kontakta s kapljicama vode koje prolaze kroz njegov porozni materijal. Kako su rekli inženjeri koji su radili na ovom projektu, postoji mogućnost da jednog dana dobijemo čistu električnu energiju bilo gde i bilo kada korišćenjem air-gen tehnologije, jer je vlažnost vazduha kontinuirana i svuda je ima.

- Osnova za široku snagu je to što vazduh sadrži ogromnu količinu elektriciteta. Dakle, ako se poveća air-gen, može se dobiti i veća količina energije. Ona se sigurno može proširiti na korišćenje za svakodnevne funkcije - optimistični su inženjeri.

Deluje nam nepojmljivo da zamislimo budućnost u kojoj bi se električni uređaji u kući, fabrike ili čak celi gradovi mogli napajati samo onim što se nalazi u vazduhu. Za sada, kako su stručnjaci istakli, air-gen je u razvojnoj fazi, ali optimizma za njegovu optimizaciju i povećanje efikasnosti ne manjka.

Važno je da je vlažnost vazduha sveprisutna i kontinuirana 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. To znači da se Air-gen može primeniti skoro svuda za kontinuirano prikupljanje energije, čime se prevazilaze limiti postojećih kombinacija koje su ograničene po pitanju vremena ili lokacije“, rekli su istraživači u studiji.

Dakle, radi se o još jednoj generaciji zelene energije, koja pored vetra, sunca i vode u mnogome može doprineti razvoju čovečanstva, ali i očuvanju prirode koristeći na najbolji mogući način ono što nam priroda pruža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)