ZANIMLJIVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PERUU: Pronađena mumija stara više od 1.000 godina na periferiji Lime

Tanjug

25. 04. 2023. u 08:57

PERUANSKI arheolozi iskopali su više od 1.000 godina staru mumiju na periferiji Lime, na nalazištu Kajamarkuila, koja datira iz vremena pre Inka.

ЗАНИМЉИВО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ПЕРУУ: Пронађена мумија стара више од 1.000 година на периферији Лиме

Foto: Profimedia

Mumija je dobro očuvana, otkrivena je u ponedeljak u podzemnoj grobnici, a verovatno je bila adolescentkinja, saopštili su arheolozi.

Oni su naveli da je mumija stara između 1.100 i 1.200 godina, podsećajući da je još jedna mumija pronađena u blizini prošle godine. 

Na arheološkom nalazištu su pronađeni i ostaci osmoro dece i 12 odraslih osoba, koji su očigledno bili žrtvovani pre oko 800 do 1.200 godina, rekli su arheolozi.

Prostrani kompleks Kajamarkuila sadrži ruševine četiri piramide i druge konstrukcije i nalazi se oko 20 kilometara od Lime.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA -  Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)