ZANIMLJIVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Kako su mirisali bogati Rimljani?

Novosti online

22. 06. 2023. u 21:42

NAUČNICI su na osnovu ostataka sadržaja iz jedne bočice stare oko 2.000 godina uspeli da rekonstruišu "recept" po kom su stari Rimljani pravili parfeme.

ЗАНИМЉИВО ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Како су мирисали богати Римљани?

Foto: Unsplash

Godine 2019., tokom izgradnje bazena u gradu Karmona u Španiji, sasvim slučajno i nenadano otkriven je ulaz u podzemnu prostoriju. Ispostavilo se da je u pitanju rimska grobnica iz 1. veka n.e., a arheolog Huan Manuel Roman sa Univerziteta Pablo de Olavide u Sevilji je prvi ispitao prostoriju koja je stajala netaknuta skoro 2.000 godina.

Pored ljudskih i raznih drugih ostataka, ovde je otkrio i malu bočicu napravljenu od gorskog kristala u kojoj se nalazila stvrdnuta komponenta nepoznatog sadržaja. Zaintrigiran, rešio je da detaljnije ispita ovaj redak nalaz. Ispostavilo se da je u pitanju parfem, a da stvar bude interesantnija - tim je uspeo i da rekonstruiše recept i otkrije glavnu mirisnu notu.

Bogati Rimjani su voleli pačuli

Sve što su naučnici do sada znali o parfemima starih Rimjana poticalo je iz pisanih izvora, a to je izvor informacija koji često zna da bude štur i nepotpun. Ipak, na osnovu njih su dobijene neke osnovne informacije, poput toga da su se pravili od različitih ulja - ali ne i od alkohola. Međutim, novim istraživanjem utvrđeno je da su se u ispitivanom materijalu nalazile obe komponente. 

Otkriće seskviterpena u masi jasno ukazuje da je parfem sadržao eterično ulje, dok su dalja istraživanja pokazala da je ono dobijeno od biljke Pogostemon Cablin, odnosno od indijskog pačulija.

Miris je verovatno nosio neko od članova porodice sahranjenih u grobnici. Materijal od kojeg je napravljena mala posuda za parfem je pomogla naučnicima da pretpostave da je porodica bila imućna - jer se gorski kristal u to vreme smatrao luksuznim materijalom. 

Od starog Egipta, preko antičke Grčke, parfem je pronašao put do Rimljana. Zapisi o tome kako su Rimljani koristili mirisne vode i tinkture postoje još od 2. veka p.n.e., a prema mišljenju Romana i njegovih kolega ovo otkriće ukazuje da su oni parfeme koristili ne samo u svakodnevnom životu, već i u posebnim prilikama kao što su sahrane. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Heritidž.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA: Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)