U OVO VREME NOĆAS MOŽETE DA POGLEDATE SUPER PLAVI MESEC: A evo i gde možete da ga fotografišete (VIDEO)

S.BABOVIĆ

31. 08. 2023. u 09:13

SUPER plavi Mesec postaće pun noćas tačno u 3.36 i moći će da se posmatra sve do svitanja.

У ОВО ВРЕМЕ НОЋАС МОЖЕТЕ ДА ПОГЛЕДАТЕ СУПЕР ПЛАВИ МЕСЕЦ: А ево и где можете да га фотографишете (ВИДЕО)

Foto : AU Eureka

Ukoliko neko želi da ga fotografiše ili posmatra kroz teleskop ili dvogled, to će biti moguće već pri prvom mraku. Super plavi mesec je fenomen koji se u Kruševcu posmatra sa Bagdale.

- To je drugi pun Mesec u jednom kalendarskom Mesecu, zbog čega nosi epitet plav, iako neće biti plave boje ako ga posmatramo na noćnom nebu – napominju u AU Eureka. - "Super" znači da će biti relativno bliži Zemlji u odnosu na prosečno rastojanje Zemlja‒Mesec, zbog čega će izgledati krupnije i svetlije na nebu nego inače.

Posmatranje Meseca biće sa Bagdale, kod crkvice od 20 sati, dok će Saturn biti sekundarna meta. Organizatori napominju da događaj zavisi od vremenskih uslova.

AU „Eureka“ ima 20 aktivnih članova, ali u toku godine od 500 do 1.000 Kruševljana, najviše učenika, uključeno je u posmatranje nebeskih fenomena. Jutjub kanal „Eureka kutak“ ima 1.600 aktivnih pratilaca, a Instagram stranica kruševačkih astronoma - 25.000 pratilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)