ZAGONETNI PREDMETI STARI 1,4 MILIONA GODINA: Misterija koja je okupirala arheologe (VIDEO)

Novosti online

18. 09. 2023. u 22:15

NAŠI daleki preci stvarali su artefakte za koje se ne može utvrditi koja ima je bila svrha. Najnoviji primer su predmeti kružnog oblika od krečnjaka stari 1,4 miliona godina koje proučavaju arheolozi.

ЗАГОНЕТНИ ПРЕДМЕТИ СТАРИ 1,4 МИЛИОНА ГОДИНА: Мистерија која је окупирала археологе (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Reč je o zagonetnim predmetima, veličine loptice za tenis, koji potiču iz kulture Olduvaj (pre oko 2 miliona godina) i prostiru se čak do srednjeg paleolita (pre 200.000 godina). Svrha njihovog stvaranja je predmet intenzivne debate.

Arheolozi sad pokušavaju da rasvetle ove misteriozne predmete, nudeći uvid u veštine ranih hominina. Sferioidni predmeti su među najtrajnijim, ali i najmanje shvaćenim arheološkim artefaktima, koji se često smatraju nusproizvodima nakon izrade kamenih alatki.

Glavno pitanje istraživača jeste da li su to slučajni nusproizvodi ili su namerno napravljene praistorijske alatke dizajnirane za posebne svrhe. Oni su analizirali 150 predmeta od kreča sa arheološkog nalazišta Ubeidija u Izraelu koja je ključna za istraživanje evolucije rane tehnologije hominina.

Prema dobijenim rezultatima istraživanja, objavljenim u časopisu „Royal Society Open Science“, arheolozi su zaključili da je unapred postojala smišljena strategija kojom su izrađeni. To znači da nisu bili slučajni nusproizvodi.

Iako su arheolozi otkrili da su predmeti namerno izrađeni i dalje ostaje pitanje koja je bila svrha ovih predmeta u svakodnevnom životu dalekih predaka, preneo je portal „Sve o arheologiji“

BONUS VIDEO: INVALIDITET NIJE PREPREKA: DJ sa ALS nastupa koristeći najsavremeniju tehnologiju za pomeranje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)