BLAGO I TAJNE POTONULOG GRADA: Nova otkrića kod obala Egipta (VIDEO)

Novosti online

20. 09. 2023. u 22:54

EVROPSKI institut za podvodnu arheologiju (IEASM) saopštio je da su arheolozi na području potonulog hrama u blizini egipatske obale Sredozemnog mora otkrili nova blaga i tajne.

БЛАГО И ТАЈНЕ ПОТОНУЛОГ ГРАДА: Нова открића код обала Египта (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Francuski pomorski arheolog Frank Godio i njegove kolege došli su do otkrića na mestu gde se nalazio hram boga Amona u drevnom lučkom gradu Tonis-Heraklion u zalivu Abukir.

Tim je istraživao južni kanal grada, gde su se velikii kameni blokovi iz drevnog hrama urušili tokom kataklizme koja se dogodila sredinom drugog veka pre nove ere. Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni primali svoje titule moći koje stiču kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona.

SREBRO, ZLATNI NAKIT, POSUDE S PARFEMIMA...

„Arheolozi su pronašli dragocene predmete iz riznice hrama, poput srebrnih ritualnih instrumenata, zlatnog nakita i posuda od alabastera u kojima su se držali parfemi ili ulja. Ovi pronalasci svedoče o bogatstvu ovog svetilišta i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada“, navodi IEASM, prenosi „Indeks“.

Tokom istraživanja, koja sprovode Godiov tim i Odeljenje za podvodnu arheologiju ministarstva turizma i antikviteta Egipta, otkrivene podzemne strukture su poduprte vrlo dobro očuvanim drvenim stubovima i gredama koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Istočno od Amonovog hrama, arheolozi su pronašli grčko svetilište posvećeno Afroditi s bronzanim i keramičkim predmetima.

POTONULI GRAD OTKRIVEN 2000. GODINE

„To pokazuje da su Grci, koji su za vreme faraona iz dinastije Saite (664.-525. p.n.e.) smeli da se nasele i trguju u gradu, imali hramove posvećene svojim bogovima“, dodaje institut.

Ostaci Tonis-Herakliona su sada potopljeni ispod površine mora, sedam kilometara od sadašnje obale Egipta. Grad je vekovima bio najveća egipatska luka na Mediteranu pre nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju.

Zbog podizanja nivoa mora i potresa praćenih visokim plimskim talasima potopljen je deo delte Nila od 110 kvadratnih kilometara, zajedno sa Tonis-Heraklionom. IEASM je ovaj veličanstveni drevni grad pod morem otkrio 2000. godine.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić