OVO JE NAJTAMNIJA REKA NA SVETU: Ne vidi se prst pred okom kada zaronite - naučnici otkrivaju zašto je to tako (VIDEO)

Novosti online

23. 10. 2023. u 09:45

RUKI, pritoka reke Kongo, u istoimenoj državi, odnedavno slovi za „najtamniju na svetu”, a sa prestola je svrgla Rio Negro u Južnoj Americi.

ОВО ЈЕ НАЈТАМНИЈА РЕКА НА СВЕТУ: Не види се прст пред оком када зароните - научници откривају зашто је то тако (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Jutjub/ETH Zürich

Voda je toliko tamna da ne vidite prst pred okom kada zaronite, a sada imamo odgovor zašto je tako. Vrlo zanimljiv izveštaj objavila je ekipa švajcarskih naučnika s univerziteta ETH Zurich.

Smatra se da je reč o prvoj (naučnoj) studiji ove afričke reke, a zaključak je da je „tamna voda” posledica visoke koncentracije organskih materija iz okolne prašume.

Tačnije, nesvakidašnju boju uzrokuju jedinjenja bogata ugljenikom iz istrulelih biljnih materija koje završe u rečnom toku, prenosi Oddity Central.

- Organska jedinjenja iz vegetacije apsorbuju svetlost, tako da što je veća koncentracija, to će voda biti tamnija. Isto bi se dogodilo kada biste skuvali čaj koristeći mnogo kesica - objasnio je dr Trevis Drejk.

Sistem merenja je pokazao da je afrička reka 1,5 puta tamnija od Rio Negra.

Petina rastvorenog ugljenika u Kongu dolazi upravo iz reke Ruki, iako po veličini čini tek dvadeseti deo njegovog basena.

Ova informacija je jako važna za razumevanje procesa kako se gasovi s efektom staklene bašte skladište u rečnim slivovima, ali i okolnim kišnim šumama.

Naučnici se nadaju da će u bliskoj budućnosti doći do novih saznanja na ovu temu, prenosi Nacionalna geografija.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije