LETELICA KOJA NOSI KENEDIJEV DNK NA MESEC PRETRPELA KVAR: Američka misija upala u probleme odmah posle lansiranja (VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2024. u 17:44

Privatna misija koja je ponela ljudske ostatke na Mesec doživela je tehničke probleme koji su sprečili letelicu da zauzme stabilnu orijentaciju ka Suncu.

ЛЕТЕЛИЦА КОЈА НОСИ КЕНЕДИЈЕВ ДНК НА МЕСЕЦ ПРЕТРПЕЛА КВАР: Америчка мисија упала у проблеме одмах после лансирања (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Misija Peregrine One nosi DNK i pepeo oko 60 ljudi, uključujući tri glumca "Zvezdanih staza", ali i kosu američkog predsednika Džona Kenedija. Tehnički problem, međutim, omeo je sposobnost letelice da usmeri svoje solarne panele ka Suncu što bi moglo da zaustaviti misiju.

NASA je takođe platila startapu 108 miliona dolara da pošalje pet naučnih instrumenata na Mesec.

Lunarni lender se nalazi unutar letelice kompanije Astrobotik Tehnolodži koja je lansirana na vrhu potpuno nove rakete Vulkan.

- Nakon uspešnog aktiviranja pogonskih sistema Peregrin je ušao u bezbedno operativno stanje. Tada se nažalost dogodila anomalija koja je sprečila Astrobotik da postigne stabilnu orijentaciju ka Suncu. Tim reaguje u realnom vremenu kako se situacija razvija i pružaće ažuriranja kako se više podataka dobije i analizira - navodi kompanija.

Raketa Vulkan, koja nosi lunarni lender Peregrin, lansirana je iz Kejp Kanaverala na Floridi, a ako misija bude uspešna biće to prva američka letelica koja je izvršila meko sletanje na površinu Meseca još od ere NASA svemirskih letelica Apolo.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)