OVO JE SNIMLJENO NA MARSU: Naučnici razrešili veliku misteriju, rezultat je bio zapanjujuć (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 01. 2024. u 14:37

POVRŠINA Marsa se možda čini beživotnom, suvom i neplodnom, ali izgleda da Crvena planeta u svojim dubinama skriva mnoge tajne, poput “zaleđenih jezera”. Mars ekspres (Mars Express), letelica Evropske svemirske agencije (ESA) koja orbitira oko Marsa, ponovo je pregledala jedno od najmisterioznijih područja na planeti i otkrila da se ispod prašnjave i suve površine nalaze ogromni slojevi vodenog leda.

ОВО ЈЕ СНИМЉЕНО НА МАРСУ: Научници разрешили велику мистерију, резултат је био запањујућ (ФОТО)

FOTO: ESA / SCREENSHOT

“Mars ekspres” je pre više od 15 godina proučavao formaciju “Medusae Fossae” (MFF) i pronašao masivne naslage duboke do 2,5 kilometara, ali tada se nije znalo o čemu se tačno radi.

- Ponovo smo istražili MFF i pomoću radara MARSIS ustanovili da su naslage veće nego što smo mislili, da se protežu i do 3,7 km u dubinu - rekao je planetarni naučnik Tomas Voteras iz Naučnog centra “Smitsonijan institut” u SAD.

Kada bi se otopio led iz MFF-a, voda bi prekrila celu planetu

- Ono što je posebno uzbudljivo, radarski signali se podudaraju s onima od naslaga leda i slični su signalima s Marsovih polarnih kapa, za koje znamo da su pune zaleđene vode - dodao je Voters.

Kada bi se otopio led iz MFF-a, cela planeta bi bila prekrivena vodom dubine između 1,5 do 2,7 metara. Dakle, radi se o vrlo velikom rezervoaru zaleđene vode, dovoljno velikom da ispuni, na primer, Crveno more na Zemlji.

Misteriozna površina Crvene planete puna je znakova koji pokazuju da je vode nekada bilo u izobilju. Naučnici su na Marsu pronašli isušene rečne kanale i korita drevnih jezera i mora. Takođe su uočili značajne zalihe vodenog leda, skrivenog na polarnim kapama, blizu ekvatora ili, na nekim mestima, čak vrlo blizu same površine.

FOTO: ESA / SCREENSHOT

 

“Ovo bi moglo da promeni naše razumevanje klimatske istorije Marsa”

Ovakve ogromne naslage leda, poput one u MFF-u, nisu mogle da nastanu u sadašnjoj klimi planete pa su verovatno stvorene u prethodnoj klimatskoj epohi.

- Ova poslednja analiza dovodi u pitanje naše razumevanje formacije “Medusae Fossae” i nudi isto toliko pitanja koliko i odgovora - kazao je planetarni naučnik Kolin Vilson iz Evropske svemirske agencije.

- Pre koliko vremena su se formirale ove naslage leda i kakav je bio Mars u to vreme? Ako se potvrdi da se radi o vodenom ledu, onda će ove masivne naslage promeniti naše razumevanje klimatske istorije Marsa - kazao je Vilson i dodao:

- Mislim da su svi drevni rezervoari vode na Marsu fascinantni i da bi ih trebalo istraživati. Nažalost, MFF-ove naslage prekrivene su sa stotinama metara prašine, što znači da nećemo moći doći do njih još neko vreme.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)