OTKRIVENO ŠTA PIŠE NA ČUVENOM SVITKU STAROM DVE HILJADE GODINA: Pomoć stigla od veštačke inteligencije

D.B.M.

06. 02. 2024. u 15:57

SVAKODNEVNO se iznenadimo šta sve može da uradi veštačka inteligencija. Tako je ovig dana uspela da pročita čitav tekst na ugljenisanom svitku koji je pre skoro 2000 godina zatrpala lava iz vulkana Vezuv. Tada su stotine svitaka od papirusa iz biblioteke luksuzne rimske vile u Herkulaneumu ugljenisani.

ОТКРИВЕНО ШТА ПИШЕ НА ЧУВЕНОМ СВИТКУ СТАРОМ ДВЕ ХИЉАДЕ ГОДИНА: Помоћ стигла од вештачке интелигенције

Foto: Nag Hamadi Vikipedija

Veruje se da vila, koja je otkopana u 18. veku, pripadala tastu Julija Cezara. Svici su bili toliko krhki da se raspadaju pri najmanjem pokušaju da se otvore. Verovatno bi ovo otkriće još stajalo po strani da Brent Sils sa Univerziteta u Kentakiju nije raspisao "Izazov Vezuv" - takmičenje sa nagradnim fondom od milion dolara za onog koji uspe da ih pročita.

Jedan od spoznora takmičenja Nat Fridman juče je objavio da troje studenata - Jusuf Nader iz Nemačke, Luk Faritor iz SAD i Džulijan Šiliger iz Švajcarske - osvojio veliku nagradu od 700.000 dolara. Oni su pomoću veštačke inteligencije uspeli da pročitaju 2.000 slova sa svitka.

Papirolog sa Univerziteta "Federiko Drugi" u Napulju dr Federika Nikolardi navela je da ovo predstavlja revoluciju u proučavanju Herkulaneuma, antike i grčke filozofije uopšte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)