PRILIKA DA VIDITE OVAKO NEŠTO SE PRUŽA SAMO JEDNOM U ŽIVOTU: Stručnjaci najavili - Očekuje nas spektakularni prizor na nebu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 03. 2024. u 15:12

SVEMIRSKI bljesak - poznat kao 'nova', dogodiće se u sazvežđu "Coronae Borealis" (Severna Kruna) Mlečnog puta, koje se nalazi između sazvežđa Volar i Herkules. "T Coronae Borealis" je binarni sistem koji uključuje mrtvu zvezdu belog patuljka i zvezdu crvenog džina. Dok je supernova eksplozivna smrt masivne zvezde, 'nova' se odnosi na iznenadnu, kratku eksploziju srušene zvezde.

ПРИЛИКА ДА ВИДИТЕ ОВАКО НЕШТО СЕ ПРУЖА САМО ЈЕДНОМ У ЖИВОТУ: Стручњаци најавили - Очекује нас спектакуларни призор на небу

Foto: Unsplash

Ovaj eksplozivan događaj ponavlja se na otprilike 79 godina, a dešava se kada su zvezde u paru dovoljno blizu jedna drugoj da dolazi do nasilne interakcije.

Crveni džin postaje sve nestabilniji tokom vremena kako se zagreva, odbacujući svoje spoljašnje slojeve koji padaju na belog patuljka. Razmena materije dovodi do postepenog zagrevanja atmosfere belog patuljka sve dok ne doživi "odbeglu termonuklearnu reakciju", što rezultira 'novom'.

"T Coronae Borealis" je poslednji put doživela eksploziju 1946. godine, a astronomi budno prate zvezdani sistem: "Većina 'novih' se dešava neočekivano, bez upozorenja", rekao je Vilijam J. Kuk.

Ističe se da će 'nova' pojaviti u malom luku između sazvežđa Bot i Herkul i biće vidljiva sa severne hemisfere. Eksploziju 'nove' se opisuje kao "priliku koja se pruža jednom u životu", a predviđa se da će "T Coronae Borealis" postati sjajna kao Severnjača.

- Proučavanje ponavljajućih novih pomaže nam da razumemo prenos mase između zvezda u ovim sistemima i tako pružimo uvid u termonuklearno reakciju koje se dešava na površini belog patuljka kada zvezda postane 'nova' - kaže Vilijam Kuk iz NASE, a piše Si-En-En.

(RT Blakan)

BONUS VIDEO: VULKAN NA ISLANDU: Sve češće erupcije na Islandu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)