PRIRODNE MASKE ZA RUKE I NOKTE: Jestive namirnice u službi lepote

Bojana Jovanović

28. 03. 2024. u 12:19

RUKE su nam, uz lice, najizloženiji deo tela, trpe uticaje hladnoće i vetra, a nošenje rukavica i stalna dezinfekcija dodatno ih isušuju. Uz kožu, stradaju i nokti, pa i zanoktice i čini nam se da nikada nećemo postići negovan izgled šaka. Međutim, to nije tačno. Redovnom primenom maski sačinjenih od prirodnih sastojaka, koje možete lako napraviti sami, vaše ruke će biti nahranjene, postaće glatke, meke i podmlađene, a nokti čvrsti i sjajni.

ПРИРОДНЕ МАСКЕ ЗА РУКЕ И НОКТЕ: Јестиве намирнице у служби лепоте

Foto Shutterstock

Naravno, način ishrane je veoma važan, te bi trebalo da unosite namirnice bogate vitaminima B i E, proteinima i kolagenom. Bilo bi dobro da radite i piling ruku jednom nedeljno. Pomešajte malo meda sa krupnom solju i kokosovim uljem da dobijete gušću smesu, poput paste. Nanesite je na ruke, utrljavajte, masažom, kružnim pokretima, pet minuta, zatim isperite mlakom vodom i namažite kremom. Ali da se vratimo na maske.

Pomešajte jednu sitno izrendanu šargarepu, kašiku kisele pavlake i kašičicu maslinovog ulja, tako da smesa postane homogena, pa je nanesite na ruke i ostavite da deluje 20 minuta. Na šake možete staviti peškir ili pamučne rukavice, da bi se dodatno ugrejale i lakše upile hranljive sastojke. Potom ih isperite mlakom vodom i nanesite kremu.

Još jedna maska od jestivih sastojaka je ona od jogurta i kvasca. U porcelanskoj posudi sjedinite kašiku jogurta sa kašičicom maslinovog ulja, pa dodajte 60 g narendanog svežeg kvasca. Dobijenu smesu ostavite da odstoji u frižideru pola sata, da bi se maska stegla. Zatim je stavite na ruke koje ćete potom umotati u aluminijumsku foliju. Ostavite je da deluje pet minuta, a zatim ruke isperite hladnom vodom i namažite ih kremom.

Dobro znate da su vam nokti jači i brže rastu kada ste na moru. Priuštite im sličan doživljaj i kod kuće. U čaši tople vode rastvorite kašiku morske soli, dodajte četiri kapi joda i promešajte. Dobijenu tečnost utrljavajte vatom na nokte, više puta u toku dana, a nakon toga nemojte prati ruke bar pola sata, da bi što bolje delovala. Vrlo brzo vaši nokti će prestati da se lome i listaju, a brže će i rasti. Odnegujte i zanoktice, kremom sačinjenom od mešavine kašičice maslinovog ulja, tri kapi eteričnog ulja lavande i kašičice gline, koju možete čuvati u staklenoj posudici u frižideru. Utrljajte je u zanoktice jednom do dva puta dnevno, najbolje pred izlazak napolje i pre spavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!