OBRATITE PAŽNJU: Ovo su suplementi koje ne smete uzimati na prazan stomak

B. Jovanović

16. 04. 2024. u 07:30

DA biste dobili najbolje iz suplemenata koje uzimate nije važno samo da znate koji su vam potrebni, već i kada bi, u koje doba dana, trebalo da ih pijete.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ово су суплементи које не смете узимати на празан стомак

Foto Shutterstock

Kako je reč o veoma opsežnoj priči, zadržaćemo se samo na upozorenju lekara o tome koje četiri vrste suplemenata ne biste smeli da uzimate na prazan stomak.

Na toj listi su vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E, K) jer oni, za razliku od rastvorljivih u vodi, zahtevaju dijetalnu mast da bi se razgradili, apsorbovali i uskladištili u masnom tkivu tela i jetri.

Slede multivitamini, s obzirom na to da uvek sadrže kombinaciju vitamina rastvorljivih u vodi i masti. Ako ih uzimate na prazan stomak, moguća su brojna neželjena dejstva. Takođe, koenzim Q 10, iako igra važnu ulogu u jačanju srčanog zdravlja, neophodno je uzimati uz hranu da bi dao rezultate, pošto je rastvorljiv u mastima.

Kalcijum karbonat - ako uzimate suplement kalcijuma, bitno je da znate koju vrstu pijete, da li kalcijum karbonat ili kalcijum citrat. Ukoliko pijete kalcijum karbonat, veoma je važno da ga uzimate sa hranom, jer kiselina koju želudac stvara dok jedete pomaže telu da apsorbuje ovu vrstu kalcijuma.

S druge strane, citratni se može koristiti i bez hrane, ali ako obe vrste konzumirate uz obrok, smanjićete rizik od gastrointestinalnih neželjenih efekata, poput zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?