MEDVEDICU SELE U NEMAČKU: Usmrtila džogera u Italiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 22:31

ŽENKA medveda koja je prošle godine usmrtila džogera u italijanskim Alpima, nakon pravne borbe oko njene sudbine, biće prebačena u novo stanište u Nemačkoj, saopštile su danas vlasti severne italijanske pokrajine Trento.

МЕДВЕДИЦУ СЕЛЕ У НЕМАЧКУ: Усмртила џогера у Италији

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon što je medved, poznat kao JJ4, napao 26-godišnjeg Andreu Papija na planini Peler u aprilu 2023. godine, vlasti Trenta izdale su naređenje za njegovo hvatanje i pogubljenje, ali je smrtna kazna suspendovana nakon žalbe organizacije za zaštitu životinja, prenosi Rojters.

To je drugi put da je sud poništio nalog da se JJ4 usmrti, a prva presuda datira iz 2020. godine, nakon što je medvedica napala i povredila dvojicu planinara, oca i sina, na planini Peler.

-JJ4 će biti prebačena do jeseni, rekao je zvaničnik Trenta iz odeljenja za turizam i lov Roberto Failoni za lokalni dnevnik Korijere del Trentino, dodajući da će životinja naći novi dom u Parku za medvede Vorbis u centralnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.

Odluka je usledila nakon što je organizacija za zaštitu životinja LAV saopštila da je došla u posed medicinske dokumentacije koji pokazuju da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u "teškom stanju stresa".

Failoni je negirao da je to bio slučaj.

Na području oko grada Trenta, koje je ponovo naseljeno medvedima od 1999. godine u okviru programa koji finansira EU, desilo se nekoliko napada medveda poslednjih godina, što je otvorilo pitanje kako postići uspešnu kohabitaciju sa životinjama, navodi Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku