LEK IZ PRIRODE: Lubenica jača potenciju

Specijalni dodatak Doktor u kući

17. 08. 2020. u 18:11

NEMA namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice. Međutim, njene dobrobiti se ne završavaju samo na tome.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Лубеница јача потенцију

Foto: Depositphotos

U lubenici se nalazi značajna količina aminokiseline - citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za prohodnost krvnih sudova, što sprečava srčani i moždani udar, a istovremeno doprinosi boljoj potenciji. Analize su pokazale da u 100 g lubenice, ima čak 210 mg citrulina.

U prilog tvrdnji da je lubenica pravi lek iz prirode je i činjenica da 180 g lubenice sadrži 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, bogata je i kalijumom i magnezijumom.

Lubenica je odlična za dijetu, jer sadrži malo kalorija. U 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, puno vode, koja je leti veoma važna.

Iako svi vole lubenicu iz frižidera, bolje je da se prirodno prohladi na betonu i u hladu, jer u frižideru ona gubi neka svojstva, naročito likopen, koji efikasno štiti od bolesti, naročito pojave kanceroznih ćelija.

Od lubenice je čak lekovita i kora. S obzirom na to da nije ukusna za jelo, a obiluje vitaminima i mineralima, savet je da se sitno nasecka i doda u salate od tunjevine ili piletine.

Semenke lubenice, koje se takođe uglavnom bacaju, mogu da se jedu. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. Smatra se da pogoduju očuvanju zdravlja bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima