SEĆANJE NA DELČEVA OBELEŽAVAJU - SAMI: Rukovodstvo u Sofiji menja stav o "zajedničkoj" istoriji prema Skoplju

M. STANČIĆ, Od stalnog dopisnika Skoplje

04. 05. 2023. u 07:15

Bugarsko rukovodstvo odustaje od zajedničkog obeležavanja istorijskih datuma vezanih za "nacionalnog velikana" Gocu Delčeva sa susednom Severnom Makedonijom (SRM), najavom da će 120. godišnjicu njegove smrti danas obeležiti - sami.

СЕЋАЊЕ НА ДЕЛЧЕВА ОБЕЛЕЖАВАЈУ - САМИ: Руководство у Софији мења став о заједничкој историји према Скопљу

Foto AP

Takav scenario je obelodanio tehnički ministar spoljnih poslova Vlade Bugarske Nikolaj Milkov, prenosi Bugarski nacionalni radio (BNR). Milkov ističe da bugarski građani koji žele da posete grob Delčeva u Skoplju mogu da se suoče sa istim problemima kao februara ove godine kada je obeležavana 151. godišnjica rođenja velikana.

- Organizovaćemo proslave u Bugarskoj za Gocu Delčeva, jer u ovoj fazi ne mislim da će biti opštih proslava. Nećemo da radimo sa njima tamo, u RSM. Nadam se da će ambasador RSM prisustvovati obeležavanju koje ćemo organizovati u Bugarskoj, a bugarske građane koji žele da odu u Skoplje ne mogu da upozoravam da ne idu, ali moraju da znaju da mogu da naiđu na prepreke - izjavio je Milkov.

U skopskim medijima se objašnjava da je to "izvlačenje" ocena o pojačanim bezbednosnim merama vlasti RSM primenjenih za vreme obeležavanja 151. godišnjice rođenja Delčeva.

Ono je proteklo bez ikakvih incidenata, ali uz promenu veoma jakih bezbednosnih mera.

No, iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske liferovano je tad saopštenje da je velikom broju bugarskih građana bilo onemogućeno da prisustvuju obeležavanju u Skoplju i da su bili zadržani na graničnom prelazu "Deve Bair".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona