ČOVIĆ: Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike

Novosti online

28. 08. 2023. u 16:20

PREDSEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će tamo gde se štite kolektivna prava u BiH, a to su domovi naroda i Predsedništvo, hrvatski narod birati svoje legitimne predstavnike.

ЧОВИЋ: Хрватски народ ће бирати своје легитимне представнике

Foto: Printskrin/RTV Hercegbosna

Čović je rekao da će legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog, biti još jače izražena u svim zahtevima za izmene Ustava i svih zakona, uključujući Izborni zakon.

Reagujući na pisanja medija o presudi Evropskog suda za ljudska prava kojom se predviđa da, prilikom izbora za Predsedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine, BiH bude jedna izborna jedinica, on je rekao da je "zanimljivo što neko zna da ta presuda postoji".

On je rekao da BiH može biti organizovana na razne načine, ali je ukazao na potrebu ustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda.

- Oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u Ustavu imamo hrvatskog člana Predsedništva BiH, dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskom i na nivou BiH, to će jasno svedočiti o potrebi ustavne ravnopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda - izjavio je Čović u Mostaru.

On je istakao da veruje da će ova presuda biti teško sprovedena, kao i mnoge prethodne, jer je bilo puno presuda koje je bilo nemoguće sprovesti zbog ambijenta u BiH i nesklada onoga što neko politički organizuje kroz te institucije i realnog života.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona