SEVERNA MAKEDONIJA PROTERALA TROJICU RUSKIH DIPLOMATA: Moskva ljuta

Novosti onlajn

16. 09. 2023. u 17:31

MINISTARSTVO spoljnih poslova Severne Makedonije je danas saopštilo da su proterana trojica diplomata Rusije.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРОТЕРАЛА ТРОЈИЦУ РУСКИХ ДИПЛОМАТА: Москва љута

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Oni su proterani jer su se bavili "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", a ta odluka je naljutila Moskvu.

U saopštenju piše da je ambasador Ruske Federacije Sergej Bazdnikin u utorak, 12. septembra, bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena diplomatska nota kojom su nepoželjnim (persona non grata) proglašena trojica diplomata ruske Ambasade u u Skoplju.

- Takva odluka doneta je pošto su od nadležnih dobijene informacije o tome da su preduzimali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima - navelo je Ministarstvo.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je u petak popodne sopštila da su "vlasti Severne Makedonije 12. septembra bez objašnjenja trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju proglasile personama non grata".

Ona je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora" i ocenila da Skoplje "nastavlja da se kreće putem pogoršanja konfrontacije i dovode u ćorsokak bilateralne odnose koji su već u dubokoj krizi".

- Odluku da proteraju naše kolege smatramo neprikladnom željom rukovodstva te zemlje (Severne Makedonije) da svojim zapadnim zaštitnicima još jednom pokaže svoj značaj u borbi protiv imaginarne ruske pretnje - dodala je Zaharova.

(B92)

BONUS VIDEO: HILjADE POGINULIH U LIBIJI: Razorne poplave izazvale haos na istoku zemlje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu