KOVAČEVSKI: Posle mnogo godina na dnevnom redu imamo proširenje Evropske unije

Tanjug

06. 10. 2023. u 00:02

POSLE mnogo godina, sada imamo proširenje Evropske unije kao temu na dnevnom redu, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

КОВАЧЕВСКИ: После много година на дневном реду имамо проширење Европске уније

Foto: Tanjug

-Ovo je izuzetno važan sastanak sa svim zemljama Evrope i jedna od glavnih tema koja nam je od najvećeg značaja je proširenje, a razgovaraćemo i o temama vezanim za digitalizaciju i uvođenje veštačke inteligencije u cilju poboljšanja uslova za građane, rekao je on pred početak trećeg sastanka Evropske političke zajednice, koji je danas održan u Granadi u Španiji, prenosi portal A1on.

Kovačevski je istakao da je Severna Makedonija u odličnoj poziciji s obzirom na to da je prošle godine počela pregovore sa EU, dok je u Uniji već počeo proces prilagođavanja funkcionisanja nekoliko država članica.

Prema rečima Kovačevskog, značajno je to što će sutra biti održan neformalni sastanak Evropskog saveta na kome će se razgovarati o važnim pitanjima kao što su mir i bezbednost u Evropi, podrška Ukrajini, ali i proširenje EU.

-Kako je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, unutar EU već postoji debata u vezi sa pripremama EU za prijem novih članica, s jedne strane, a s druge strane procesima pristupanja koje same države članice imaju sa EU, rekao je Kovačevski.

Prema rečima Kovačevskog, ono što piše u dokumentu koji su pripremile Nemačka i Francuska pozitivno je za Severnu Makedoniju i za zemlje regiona.

-To trenutno ne mogu da komentarišem jer je to radni dokument koji nije konačan i zato ću im dozvoliti da ga saopšte, iako sam to video i mislim da je ono što piše u samom radnom dokumentu pozitivno za našu zemlju i zemlje u regionu, rekao je Kovačevski.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)