SA ARKTIKA KA BALKANU IDE LEDENA OLUJA U Grčkoj hitno upozorenje zbog "Olivera": Donosi hladno vreme, nevreme i sneg (FOTO)

Novosti onlajn

25. 11. 2023. u 11:25

NAKON neuobičajeno toplog vremena tokom poslednjih nedelja, u narednom periodu doći će do značajne promene vremenskog obrasca, piše "Severe weather".

СА АРКТИКА КА БАЛКАНУ ИДЕ ЛЕДЕНА ОЛУЈА У Грчкој хитно упозорење због Оливера: Доноси хладно време, невреме и снег (ФОТО)

Arhiva

Arktički hladni front jača na Balkanu

Predviđa se da će ovaj obrazac dovesti do velike hladnoće na Arktiku ka istočnoj i centralnoj Evropi do subote i nedelje, šireći se, početkom sledeće nedelje dalje na jug preko Balkanskog poluostrva.

Snažna zimska oluja zahvatiće Grčku posle čega će ojačati i formirati se u veliku mećavu u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Meteorolozi prognoziraju da će se takvo vreme biti u subotu i nedelju. Predviđa se da će deo snega zahvatiti oblasti od Sofije preko Bukurešta do Odese i Kijeva u Ukrajini. Sa oko 50 centimetara intenzivnih snežnih padavina u kombinaciji sa jakim vetrovima.

Dok će temperature na zapadu ostati blizu normalne, arktički hladni front ojačaće do nedelje i ponedeljka širom istočne Evrope, posebno na Balkanskom poluostrvu. Zbog tog arktičkog fronta, u subotu će se iznad Grčke i Jonskog mora formirati zimska oluja.

Dakle, hladnoća tokom vikenda doneće znatno niže temperature od nedavno zabeleženih, čak znatno ispod normale za kraj novembra.

Na Balkan stiže i zimska oluja

Zimska oluja počeće u subotu da jača nad zemljama južnog Balkana, uključujući Albaniju, Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, sa jakim kišama i snegom. Ona će doneti i znatno hladniju vazdušnu masu bliže površini Balkana

Sneg će postati jak u subotu kasno u noć uz najintenzivnije snežne padavine za Bugarsku. Takvo vreme postepeno će se širiti na severoistok preko zapadnog Crnog mora i postaće intenzivnije do nedelje ujutru.

Grčka se sprema za zimsku oluju "Oliver"

Nacionalna meteorološka služba Grčke izdala je hitno upozorenje o pogoršanju vremena, a predstojeću oluju koja čeka zemlju nazvali su "Oliver", piše grčka "Prototema".

Predviđa se da će duboka barometarska niska sa severo-severozapada praćena hladnim frontom usloviti pogoršanje vremena tokom vikenda sa olujnim vetrom u gotovo celoj zemlji, lokalno jakim pljuskovima i olujama uglavnom na zapadu, severu i istoku ostrvske Grčke.

Snežne padavine će padati u kontinentalnim visoravnima, kao i u poluplaninskim predelima Trakije i Makedonije.

Pad temperature osetiće se od subote uveče i posebno u nedelju, kada će u jonskim i kontinentalnim oblastima pasti od 8 do 10 stepeni, a u ostalim regionima od 4 do 6 stepeni Celzijusovih.

BONUS VIDEO: ZBOG OPASNOSTI OD POPLAVA - Uvedena vanredna situacija u četiri prijepoljske mesne zajednice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)