BIH DOBILA ZELENO SVETLO: Počinje otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji

Novosti online

21. 03. 2024. u 21:11

LIDERI država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Ovu odluku su doneli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

БИХ ДОБИЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Почиње отварање преговора о приступању Европској унији

Foto AP

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izveštaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj meri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji, piše N1, prenosi Srpskainfo.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izveštaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada takođe izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj meri ispune kriterijumi za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnela je zahtev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodeljen joj je u decembru 2022.

Kako je planirano, lideri EU će dati svoje političko zeleno svetlo za budući pristup Bosni i Hercegovini. Novi nacrt objavljen o proširenju, koji je vidio Politico, malo je stroži u pogledu narednih koraka u procesu pridruživanja.

Prema novom tekstu, lideri pozivaju “Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Veće usvoji onog trenutka kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. 22. oktobra”.

Istovremeno, novi nacrt je takođe pozitivniji u pogledu sledećih koraka za Ukrajinu i Moldaviju, kako je Litvanija tražila. Kada je u pitanju pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, lideri su spremni da pozovu Veće da ih “brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom”. Međutim, novi nacrt ne ukazuje na konkretan trenutak za usvajanje pregovaračkog okvira, kao što su ukrajinske pristalice prvobitno tražile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)