PUPOVAC O ODNOSIMA SRBIJE I HRVATSKE: Potrebno je još vremena za pomirenje

Tanjug

10. 08. 2020. u 09:10

POSLANIK u hrvatskom Saboru i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je sinoć da ga raduje što je srpski patrijarh Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske

ПУПОВАЦ О ОДНОСИМА СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ: Потребно је још времена за помирење

Foto: Tanjug

On je naglasio da bi ustaški poklič "Za dom spremni" trebalo skloniti iz javnog života Hrvatske.

Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila "ispečena i ukusna pogača pomirenja".

Odgovarajući na pitanje novinara RTL-a o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.

- Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da s predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama - objasnio je Pupovac.

Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.

Pupovac je kategoričan da poklič "Za dom spremni" treba skloniti iz javnog prostora.

- Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba - kazao je Pupovac.

On je objasnio i zašto je u subotu bio oštar prema ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu, istakavši da je u ovom trenutku veoma važno da svako doprinese otklanjanju nesporazuma i da se doprinese onome što je "zamešeno u Kninu u toj pogači pomirenja".

- Ne treba nastaviti retoriku kakvu smo imali dosad, bez obzira da li neko dao povod za to. Hrvatska sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinela, ne treba to da čini - kazao je Pupovac. -A s druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti. Incidenti koji se događaju svako leto i svake godine i ne samo leti i ne samo svake godine. Napadi na turiste. Ispisivanje na auto 'traktor', 'za dom spremni'. Poruke, s jedne strane, podrugivanja sa žrtvama, a s druge strane proterivanja, a s treće strane, zločinačke poruke kada je posredi taj poklič.

Da sam na mestu ministra Radmana, rekao je Pupovac, ja bih nazvao svog kolegu u Beogradu i rekao: "Žao mi je, učinićemo sve da se to ne ponovi".

- Ili bih napisao notu i poslao je u pisanoj formi. Ili bih zamolio gradonačelnika da on to uradi i poseti te ljude i da im kaže da Hrvatska takve stvari ne podržava. U ovom trenutku nama su potebni takvi postupci - zaključio je Pupovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna