MRŽNJA CVETA I USRED SABORA: Andrej Plenković najavio borbu protiv ekstremizma i radikalizma, rezultata nema

J. KERBLER

21. 10. 2020. u 12:29

GOTOVO istovremeno kada je hrvatski premijer Andrej Plenković najavio borbu protiv ekstremizma i radikalizma u Hrvatskoj, u samom centru Zagreba išarana je tabla na zgradi "Prosvjete". Sledi i Kolona sećanja u Vukovaru gde gradska vlast uporno sprečava da srpska zajednica koristi ćirilicu, uprkos slovu Ustavnog zakona.

МРЖЊА ЦВЕТА И УСРЕД САБОРА: Андреј Пленковић најавио борбу против екстремизма и радикализма, резултата нема

Foto Tanjug

I poslednji napad na Banske dvore pokazao je koliko je ekstremizam i dalje prisutan i Hrvatskoj. Jer, mladić koji je pucao na policajca godinama je bio u sredini gde je cvetala mržnja protiv Srba.

Najavljujući obračun sa ekstremizmom premijer nije rekao da li sledi i zabrana isticanja ustaških simbola u svim prilikama i hoće li i dalje pripadnicima HOS-a biti omogućeno da u "posebnim prilikama" nose crne majice s natpisom "Za dom spremni".

Obračun sa radikalizmom nije u Hrvatskoj dočekan potpunim odobravanjem, jer mnogi smatraju da je reč o političkim igrama, a ne iskrenoj želji da se iskoreni radikalizam. HDZ i SDP se međusobno optužuju da su tolerisali mržnju, što je dovelo i do snažnog porasta hrvatske desnice koja je i pokretač ekstremizma.

PRITISAK

Na ekstremizam stalno upozorava i SDSS. Primera je bezbroj, a i dalje se ne rešavaju. Mnoge ulice u hrvatskim gradovima i dalje se zovu po ustaškim zločincima, a pritisak na srpsku manjinu još je prisutan.

Istraga posle pucnjave na zgradu hrvatske vlade pokazuje i da ekstremisti svih boja čuvaju oružje iz vremena sukoba iz devedesetih godina. Do sada su nesmetano širili mržnju na društvenim mrežama, a novi zakon koji je najavila ministarka kulture i medija Nina Obuljen donosi i niz ograničenja, pre svega kada je reč o komentarima ispod tekstova na internet-stranicama novina.

- Ekstremi su i neki poslanici u Hrvatskom saboru. Ekstremisti bi palili, zaklali, napali. A ekstremizam je, između ostalog, počeo kada su branitelji postavili šator u Zagrebu - tvrdi evropski poslanik iz redova SDP-a Predrag Matić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima