VETO SOFIJE „DRŽI“ DO IZBORA? Da li bugarska blokada Severne Makedonije za početak pristupnih pregovora sa EU „važi“ do marta

Mladen STANČIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - SKOPLjE

05. 12. 2020. u 18:32

PREMIJER Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev u subotu je izjavio da su male šanse u ovoj godini za dobijanje datuma pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) zbog istrajavanja Bugarske na blokadi procesa.

ВЕТО СОФИЈЕ „ДРЖИ“ ДО ИЗБОРА? Да ли бугарска блокада Северне Македоније за почетак приступних преговора са ЕУ „важи“ до марта

Foto: AP

Izvesno je da do kraja ove godine, kako ocenjuje, RSM neće dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU.

- Imamo malo vremena i prostora, međutim, izvesno je da će Bugarska i ovog meseca staviti veto. Mislim treba da sačekamo da im prođu izbori u martu, da razmišljaju trezvenom glavom. Bez tog pritiska od izbora. Na proleće da se rešava pitanje - ocenio je Zaev u razgovoru za radio Kanal 77.

Ukazao je „da ćemo uvek biti strana koja pravi prijateljske korake koji otvaraju perspektivu za međusobne odnose sa susedima uključujući i Bugarsku, ali nikada za račun toga nećemo dovesti u pitanje naš identitet i dostojanstvo o kojima nikada nećemo pregovarati. To je naš identitet kao Makedonaca koji govore makedonskim jezikom“.

U jeku protesta opozicione VMRO-DPMNE zbog kontroverznih stavova iznetih u razgovoru za bugarski Bgnes, i navodno tajnih pregovora sa Sofijom, upravo pod optužbom za trgovinu identitetom, Zaev je izjavio da shvata zahteve građana i njihove reakcije, ali kako je rekao, „lideri su tu rešavaju teška pitanja“. Susret stranačkih čelnika najavio je posle okončanja pregovora sa Sofijom.

USLOVNI KOMPROMIS

PREMA objavljenim najavama sofijskog lista „24 časa“, ideja „uticajnih evropskih političara“, je u službi obezbeđenja garancija Bugarskoj da olakša proces, ali da „više neće biti prevarena“. No, i da Skoplje zauvek ne izgubi šansu za punopravno članstvo u EU.

- Budući da su naši zahtevi, kao što je odstranjivanje govora mržnje iz udžbenika, takvi da se ne mogu rešiti odmah, Bugarska će imati pravo na veto u svako vreme – navodi list, uz preciziranje da to može da se dogodi ako sva sporna pitanja budu uključena u putokaz za članstvo RSM, što će odobriti Savet EU.

Dakle, zaključuje se, u slučaju nepoštovanja dogovora ili neispunjenja bilo koje od obaveza, „Sofija u svako vreme može da nametne veto“.

- Da govorimo otvoreno – intervju je bio da bi se radilo pozitivno u Bugarskoj - rekao je Zaev.

Istovremeno sofijski list „24 časa“ najavljuje mogućnost da Bugarska ipak odstupi i dozvoli kompromisnu uslovnu vizu Severnoj Makedoniji da otpočne pregovore sa EU, uz određenu garanciju.

Garancija za Bugarsku je da u svako vreme može da suspenduje Severnu Makedoniju u Evropskom savetu, a u „zamenu“ će Severna Makedonija moći da otpočne pregovoe za članstvo, navodi se mogući kompromis koji bi trebalo da se utvrdi tokom naredne sedmice.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)