VAKCINE STIGLE I DO HRVATSKE: Prvo pelcovanje u nedelju, Vlada počela kampanju

Novosti online

26. 12. 2020. u 08:34

U HRVATSKU je juros stiglo prvih 9.750 doza Fajzer/BioNTekove vakcine protiv virusa korona.

ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ И ДО ХРВАТСКЕ: Прво пелцовање у недељу, Влада почела кампању

Foto: EPA

Čuvaće se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo odakle će se razvoziti u županije. U nedelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primiće vakcinu.

Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni radnici. U Šibenik stiže 155 doza cepiva.

Danas počinje i kampanja u Hrvatskoj koja će pozivati na vakcinisanje. Uz plakate i spotove planiraju se i javna vakcinisanja poznatih osoba. Na Fejsbuku korisnici mogu na sliku profila dodati okvir "Misli na druge. Cepi se!"

Prvo je planirano da se vakcinišu radnici i korisnici domova za starije osobe kao i medicinsko osoblje, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s hroničnim bolestima, te na kraju celokupno stanovništvo.

Vlada Hrvatske je u sredu objavila dokument u kojem je predstavila plan vakcinacije protiv covida-19. Vakcina će biti besplatna i dobrovoljna, a obezbeđeno je ukupno 5.905.000 doza, izjavio je u sredu premijer Andrej Plenković koji očekuje da se vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva.

Cepivo će u Hrvatskoj biti ravnomerno raspoređeno i dostupno u svim županijama po načelu pravednosti, solidarnosti i nužne brige za osobe kojima je najpotrebnije u odnosu na rizik od infekcije za dob i posao kao i rizik od teških oblika bolesti i komplikacija.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu