PRONAŠLI REŠENJE: Migranti ostaju u kampu Lipa kod Bihaća

Tanjug/ V. M.

03. 01. 2021. u 20:39

NA današnjem sastanku održanom u Bihaću dogovoreni su konkretni pravci delovanja i aktivnosti svih nosilaca vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improvizovanog kampa Lipa za smeštaj migranata, rečeno je za „Novosti“ u Ministarsvu bezbednosti BiH.

ПРОНАШЛИ РЕШЕЊЕ: Мигранти остају у кампу Липа код Бихаћа

Foto D.Pozderović

Podsećamo, ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić, sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, načelnikom Združenog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnicima Unsko-sanskog kantona, međunarodnih organizacija i delegacije EU obišao je danas lokalitet improvizovanog kampa Lipa.

Cilj posete je bio uspostava i dogovor oko funkcionisanja improvizovanog kampa Lipa, koji su uspostavile o OSBiH. U narednim danima će se uslediti premeštaj migranata koji se još borave na lokaciji COVID šatorskog naselja Lipa, a koji je uništen u nedavnom požaru. 

Uslovi u prihvatnom centru su nehumani i potrebno ih je, uz podršku pripadnika Oružanih snaga, što pre poboljšati, rekao je ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić prilikom posete Lipi, u kojoj migranti odbijaju da uđu u šatore, postavljene nakon nedavnog požara.

On je rekao i da će predložiti da se Predsedništvo BiH hitno izjasni o ovom problemu.

-Da se može odmah pristupiti betoniranju podloga i izgradnji infrastrukture kanalizacije i stvaranju uslova da kamp što pre postane mesto za kvalitetan i trajniji boravak migranata- rekao je Cikotić.

U improvizovanom kampu biće obezbeđeni  osnovni uslovi za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Saveta ministra BiH. Ministarstvo bezbednosti BiH tražilo je od Oružanih snaga BiH, kroz zakonske mehanizme, da se upotrebe resursi inžinjerije koji bi izvodili radove na sanaciji pristupnog puta prema lokaciji Lipa te radove za uspostavljanje snabevanja vodom i električnom energijom.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da u Lipi postoji šitem, postoji bunar, i da ako se stavi agregat mogu brzo da se stvore uslovi za boravak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da su stavili sve resurse na raspolaganje da se ovaj prostor osposobi jer samo su vlasti i građani Unsko-sanskog kantona pružili pomoć migrantima kada su ih svi ostavili.

Delegacija je iz kampa ispraćena povicima "Evropo, pomozi nam!" i "Ne želimo hranu - želimo slobodu!".

Migranti na ovaj način, odbijanjem da uđu u šatore i štrajkom glađu i dalje poručuju da ne žele ostati u ovom prihvatnom centru.

Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel koji je situaciju u vezi sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu ocenio neprihvatljivom, i prema pisanju medija, najavio dodatna 3,5 miliona evra humanitarne pomoći BiH za ublažavanje ove krize.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)