BILO PROPUSTA U OBNOVI SRPSKIH KUĆA POSLE RATA? Hrvatsko tužilaštvo traži hitnu kriminalističku istragu! (FOTO)

srna

04. 01. 2021. u 20:04

DRŽAVNO tužilaštvo za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj /USKOK/ tražiće od policije da sprovede kriminalističku istragu o mogućim propustima u posleratnoj obnovi objekata na području zemljotresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

БИЛО ПРОПУСТА У ОБНОВИ СРПСКИХ КУЋА ПОСЛЕ РАТА? Хрватско тужилаштво тражи хитну криминалистичку истрагу! (ФОТО)

Foto: J. Kerbler

Istraga će biti sprovedena zbog javnih objava i istupa pojedinaca o mogućim propustima u posleratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije.

- USKOK će hitno zatražiti od policije sprovođenje kriminalističke istrage kako bi se utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno delo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih krivičnih dela za koje se istraga preduzima po službenoj dužnosti, pa će ujedno zatražiti i od drugih državnih organa preduzimanje radnji i mera iz njihove nadležnosti - saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Hrvatski mediji podsećaju da je premijer Andrej Plenković rekao danas da treba ispitati zašto su neke kuće nakon "Domovinskog rata" nekvalitetno obnovljene, te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

- Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, ko je radio, bio u nadzoru, ko je davao konačne upotrebne dozvole za objekte - rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Državni sekretar Centralne državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsetio je da je nakon rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 porodičnih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. godine i učestvovalo je više od 150 kompanija.

- Sve je rađeno u skladu sa Zakonom o obnovi, Zakonom o građevinarstvu. Postoji dokumentacija ko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisana ovlašćenja korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi - rekao je Mažar.

On je najavio da će na sva pitanja odgovoriti u narednih nekoliko dana jer je fokus trenutno na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

Arhitekta Ivan Križić rekao je da zakoni jasno propisuju način gradnje, te da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo - kriminalom.

- Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal, i na njih trebaju reagovati službe zadužene za kriminal - rekao je Križić.

Zamenik gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić rekla je nedavno da su se, između ostalog, u potresu rušile kuće koje su izgrađene u sklopu obnove nakon rata.

Ministar građevinarstva Darko Horvat najavio je istragu o kućama koje su se urušile usljed razornog potresa na području Petrinje, a obnovljene su nakon rata, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)