BERLIN TRAŽI DA SE PEKING IZJASNI: Neophodan jasan stav o suverenitetu bivših sovjetskih država

I.S.

24. 04. 2023. u 13:17

KABINET nemačkog kancelara Olafa Šolca, očekuje da zvnični Peking razjasni svoj stav o suverenitetu bivših sovjetskih država. Kako je poručeno iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, od kineskog lidera Si Đinpinga s nestrpljenjem se čeka odgovor na ovo pitanje.

БЕРЛИН ТРАЖИ ДА СЕ ПЕКИНГ ИЗЈАСНИ: Неопходан јасан став о суверенитету бивших совјетских држава

Foto: Profimedia/ilustracija

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, prethodno je kazala da Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja i da podržava ciljeve i principe Povelje UN. Ona je istakla da "njene izjave o suverenitetu predstavljaju zvanični stav kineske vlade".

Ona je tako odgovorila na pitanje da li stav kineskog ambasadora u Parizu Lua Šajea, o suverenitetu bivših sovjetskih država predstavlja zvanični stav Kine. Lu je, u intervjuu za francusku televiziju uoči minulog vikenda, upitan o svom stavu o tome da li je Krim deo Ukrajine ili ne, rekao da "je istorijski to bio deo Rusije i da ga je Ukrajini ponudio bivši vođa Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov".

- Zemlje bivšeg SSSR nemaju stvarni status prema međunarodnom pravu, jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovale svoj suvereni status - poručio je Lu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)