PROTIV REFORME PRAVOSUđA 18. PUT: Ogorčeni protivnici predloga izraelskog premijera Netanijahua

I.S.

08. 05. 2023. u 07:00

DESETINE hiljada demonstranata okupile su se minulog vikenda širom Izraela, 18. nedelju zaredom, protestujući protiv vladinih planova da reformiše pravosudni sistem. Zakonski predlozi su trenutno "na pauzi", dok traju pregovori za postizanje širokog konsenzusa, ali ogorčeni građani nisu prekinuli proteste.

ПРОТИВ РЕФОРМЕ ПРАВОСУђА 18. ПУТ: Огорчени противници предлога израелског премијера Нетанијахуа

Foto: Printskrin

Najavljena reforma pravosuđa izazvala je široko protivljenje širom Izraela, pa mnogi eksperti upozoravaju da će taj potez potkopati demokratiju uklanjanjem sistema nadzora i ravnoteže i naneti štetu bezbednosti i ekonomiji zemlje.

Glavno okupljanje bilo je u ulici Kaplan u Tel Avivu, a mediji procenjuju da je na njemu bilo između 100.000 i 180.000 ljudi. Demonstracije su održane i u drugim gradovima širom zemlje, a nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u Rehovotu, gradu u centralnom Izraelu, mašući nacionalnom zastavom i blokirajući saobraćajnu raskrsnicu.

- Moramo da shvatimo da pretnja nije uklonjena i nadvija se nad nama, jer, ako trepnemo na trenutak, oni će iskoristiti priliku - poručila je bivša ministarka Cipi Livni u obraćanju demonstrantima.

Opozicioni lider Jair Lapid je, međutim, istakao da "narod neće dozvoliti da vlast samo kupuje vreme da bi se održala" i upozorio da vlada premijera Benjamina Netanijahua "ne može da vodi razgovore u rezidenciji predsednika dok, istovremeno, kleveta Viši sud i šalje nasilnike na ulice".

- Ova vlada treba da skine sve zakone sa stola Kneseta i da shvati da neće biti situacije u kojoj koalicija sama bira sudije. To se neće dogoditi - bio je odlučan Lapid.

Organizatori protesta pozvali su prethodno Lapida i Ganca da prekinu učešće u pregovorima ako se ne postigne dogovor sa vladom u narednim danima. Izraelski mediji podsećaju da je u četvrtak održan "dan jednakosti, u kom su demonstranti izveli akte građanske neposlušnosti, uključujući blokiranje glavnih auto-puteva širom zemlje". Aktivisti su, takođe, organizovali proteste ispred domova istaknutih ministara i kancelarija državnih i verskih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama