NA ČELU SENZOR, A U KRAGNI ČIP: Kineski đaci kao roboti

I. Stanojević

19. 05. 2023. u 15:47

OSNOVCI u istočnoj Kini već četiri godine, u okviru pilot-projekta, pohađaju nastavu sa elektronskom trakom na glavi. Naprava, koju je razvila jedna firma iz Somervila u SAD, uz pomoć tri elektrode, jednoj na čelu i dvema iza ušiju, prati moždanu aktivnost učenika i prenosi je do ekrana učiteljevog kompjutera. Uz to, deca imaju i čipove, ugrađene u kragnu đačke uniforme, kojim se prate njihovi pokreti.

НА ЧЕЛУ СЕНЗОР, А У КРАГНИ ЧИП: Кинески ђаци као роботи

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Reč je o đacima jedne osnovne škole, Jinhua Hiaoshun, a softver koji se primenjuje u njihovoj nastavi kreiran je tako da prikuplja i emituje upozorenja o nivoima pažnje učenika i daje analizu na kraju svakog školskog časa, piše američki "Vol strit džornal".

Pilot-projekat osmišljen da pomogne učiteljima da prate i poboljšaju učeničku pažnju, nudi uvid u intelektualni bum veštačke inteligencije u učionicama širom Kine. Osim pozitivnih zaključaka i komentara, pljušte i negativni, pa se tako roditelji bune zbog ataka na privatnost i da im to liči na kadrove iz naučnofantastičnog filma.

- Ovo je prokletstvo. Deca gube kreativnost i nevinost. Ako odrastaju okružena robotima i sama će se jednog dana pretvoriti u njih - strahuju građani.

Druga grupa roditelja, koja je dala dozvolu za ovaj eksperiment, kaže, međutim, da kod svojih mališana uočavaju veću disciplinu i fokus.

Ali na "Veibou", jednoj od dominantnih društvenih mreža u Kini, ovaj đački elektronski nadzor upoređen je sa elektronskim narukvicama rezervisanim za prestupnike i kriminalce.

Mera koja je već raširena, najpre u određenim oblastima Šangaja i provinciji Junan, a potom preseljena u škole širom zemlje, jesu olovke opskrbljene mini-kamerama koje snimaju dečje beleške i šalju se istovremeno nastavnicima. Kad učenik počne da piše, nastavnik dobija obaveštenje, što kompletira njegov alat za praćenje koji meri radno vreme učenika. Iz tih podataka se, potom, pravi statistika o učinku svakog deteta ponaosob.

Daleko široj verziji digitalnog nadzora izloženi su svi ljudi širom planete, jer se ogroman deo podataka sa različitih uređaja prikuplja putem kontroverznog oblika sajber kontrole - ultrazvučnog praćenja. Funkcioniše tako što svi pametni uređaji u čovekovom domu, od TV-a, preko laptopa, do tableta i smart telefona, tajno komuniciraju uz pomoć zvuka koje ljudsko uho ne registruje, ali ga beleži mikrofon drugog uređaja. Tako se sinhronizovano prate naše aktivnosti u virtuelnom svetu.

Uređaji to rade tako što šalju ultrazvučne talase po prostoriji, a naši telefoni i tableti ih preuzimaju i koriste da nam prikažu upravo one reklame koje nas zanimaju. Tako da, mi na internetu pretražujemo ponudu, a onda ona - nalazi nas.

 

Četbot u novom ruhu

Četbot, uveliko prihvaćen segment veštačke inteligencije, dobija nove funkcije. Do sada limitiran zastarelim bazama podataka, poslednji put ažuriranim u septembru 2021. godine čet Dži-Pi-Ti će imati pristup internetu i time uvid u najnovije događaje. Druga karakteristika je implementacija raznih dodataka (plagins). Do sada je uključeno više od 70 dodataka, kao što su OpenTejbl, Zapier, Ekpedija, Instakart, Kajak i Šopifaj, a biće ih još. Pristup Internetu, već je omogućen na servisu Čet Dži-Pi-Ti Plus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima