ASANŽ USKORO NA SLOBODI? Predviđanja supruge osnivača "Vikiliksa"

A. V. V.

22. 05. 2023. u 16:35

OSLOBAĐANjE australijskog novinara i osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža nikada nije bilo bliže, smatra njegova supruga Stela. Ona je dodala da vlada Australije ima važnu ulogu i da može da obezbedi da Asanž izađe iz ozloglašenog zatvora Belmarš, u kojem je od aprila 2019. godine.

АСАНЖ УСКОРО НА СЛОБОДИ? Предвиђања супруге оснивача Викиликса

Foto: AP

- Džulijanov život je u rukama australijske vlade. Nije moje da govorim australijskoj vladi kako da to uradi, ali to mora da se uradi. Džulijan mora da bude pušten - rekla je Stela, koja je i deo Asanžovog pravnog tima.

Njena izjava dolazi nekoliko nedelja pošto je premijer Australije Entoni Albaneze istakao da držanje Asanža u zatvoru "ne služi ničemu". Australijska vlada je izrazila podršku Asanžu da se vrati u Australiju, ali je naglasila da država nije bila u mogućnosti da interveniše u sudskim procesima druge zemlje.

Džulijan Asanž je sa saradnicima putem sajta "Vikiliks" objavio na stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata, uključujući video-snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", koji prikazuje američki vazdušni napad 2007. godine, u kojem su ubijeni novinari i civili. Ministarstvo pravde SAD optužuje ga za "jednu od najvećih pretnji poverljivim informacijama" u istoriji te zemlje, a 18 optužbi sa kojima se tamo suočava nosi združenu maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora. Ministarstvo navodi da je Asanž doveo u opasnost američke agente, zajedno sa Avganistancima i Iračanima koji rade sa njima, objavljivanjem njihovih neredigovanih imena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)