VELIKA PRAVOSLAVNA SVETINJA PRED VERNICIMA: Ikona "Trojstvo" preneta u hram u Moskvi, veliki broj ljudi čeka da se pokloni (VIDEO)

Tanjug

04. 06. 2023. u 08:35

IKONA ruskog slikara Andreja Rubljova "Trojstvo" iz 15. veka, preneta je u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije odlučio da ikona bude preneta iz moskovske Tretjakovske galerije u Rusku pravoslavnu crkvu.

ВЕЛИКА ПРАВОСЛАВНА СВЕТИЊА ПРЕД ВЕРНИЦИМА: Икона Тројство пренета у храм у Москви, велики број људи чека да се поклони (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, na sastanku Svetog sinoda, obratio se predsedničkoj administraciji sa predlogom da se ikona prenese u Saborni hram Hrista Spasitelja na praznik Svete Trojice, koji Ruska pravoslavna crkva obeležava danas.

Kako je saopštio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, ikona će u Sabornom hramu Hrista Spasitelja ostati godinu dana, a potom će biti vraćena u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre, prenele su RIA Novosti. 

Ministarstvo kulture je ranije saopštilo da će "Trojstvo" dve nedelje biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon čega će morati da bude restaurirana.

"Trojstvo", remek-delo ruskog slikarstva, Rubljov je naslikao u 15. veku u čast Svetom Sergiju Radonješkom iz Trojice Sergijeve lavre, gde se nalazila do 20-ih godina 20. veka. 

Posle revolucije 1929. godine, ikona je preneta u Državnu Tretjakovsku galeriju. 

Povodom 600 godina od pronalaska moštiju Svetog Sergija Radonješkog prošle godine, ikona je doneta na poklonjenje u Svetotrojičnu Sergijevu lavru. 

Za pripremu za transport i izlaganje ikone, Ministarstvo kulture formiralo je posebnu komisiju, čiji je glavni zadatak bio da osigura bezbednost svetinje.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave