PODRŠKA INDUSTRIJI ČISTE ENERGIJE: SAD i Velika Britanija usvojile "Atlantsku deklaraciju" u Vašingtonu

A. V. V.

10. 06. 2023. u 07:00

PREMIJER Velike Britanije Riši Sunak i predsednik SAD Džozef Bajden usvojili su u Vašingtonu "Atlantsku deklaraciju" o ekonomskom partnerstvu dve zemlje. Sporazum koji su potpisali dvojica lidera podrazumeva da će London i Vašington podržati industriju čiste energije, a deklaracijom je i najavljen međunarodni samit o bezbednosti veštačke inteligencije (AI), koji će ove godine biti održan u Velikoj Britaniji.

ПОДРШКА ИНДУСТРИЈИ ЧИСТЕ ЕНЕРГИЈЕ: САД и Велика Британија усвојиле Атлантску декларацију у Вашингтону

Tanjug

Atlantska deklaracija uključuje planove za ublažavanje nekih uticaja američkog vodećeg Zakona o smanjenju inflacije (IRA) na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, sa predlozima za uklanjanje barijera koje su uticale na trgovinu baterijama za električna vozila, preneo je Bi-Bi-Si. Prema trenutnoj politici, IRA obezbeđuje poreski kredit u vrednosti od 3.750 dolara za svako električno vozilo proizvedeno u SAD ili koje koristi komponente koje su iskopane, obrađene ili proizvedene u zemlji.

Velika Britanija je već neto izvoznik sirovina za baterije električnih vozila u SAD, podseća britanski javni servis. No, zemljama bez američkog trgovinskog sporazuma zabranjen je pristup subvencijama IRA-e. Atlantska deklaracija obavezuje Veliku Britaniju i SAD da rade na novom sporazumu o kritičnim mineralima - koji bi kupcima vozila napravljenih korišćenjem kritičnih minerala koje prerađuju, recikliraju ili iskopavaju britanske kompanije omogućile pristup poreskim kreditima. U deklaraciji se navodi da će sporazum biti pokrenut nakon konsultacija sa američkim Kongresom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije dvojice lidera u Beloj kući, Sunak je rekao da će SAD i Velika Britanija nastaviti da vode svet ka većem miru i prosperitetu. On je istakao da je savezništvo dve države jako i da SAD i Velika Britanija dele ista uverenja. Američki predsednik je dodao da za SAD ne postoji bliža zemlja od Velike Britanije.

Dogovoreno je i da će dve države unaprediti saradnju kako bi zaustavile rivalske zemlje da razvijaju i koriste tehnologije koje mogu da im naškode, a radiće i na učvršćivanju liderstva u ključnim budućim tehnologijama - AI, 5G i 6G, kao i u inženjerskoj biologiji.

Hoće da isključe Rusiju sa nuklearnog tržišta

AMERIČKI predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak postigli su dogovor i da će raditi na poboljšanju otpornosti lanaca snabdevanja i da će pojačati napore da se Rusija isključi iz globalnog civilnog nuklearnog tržišta. Bajden je da dve zemlje zajedno pružaju humanitarnu pomoć i bezbednosne sisteme Ukrajini u njihovoj borbi protiv Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)