TRAMPU NA TERET 37 TAČAKA OPTUŽNICE: Lider republikanaca jedini uhapšen zbog rukovođenja poverljivim dokumentima

A.Vojinović

14. 06. 2023. u 07:52

SVE oči američke, ali i svetske javnosti juče su bile uperene u sudnicu u Majamiju gde je pred sudom trebalo da se pojavi bivši predsednik SAD Donald Tramp.

ТРАМПУ НА ТЕРЕТ 37 ТАЧАКА ОПТУЖНИЦЕ: Лидер републиканаца једини ухапшен због руковођења поверљивим документима

Foto Tanjug/AP

 Lideru republikanca na teret se stavlja 37 tačaka optužnice među kojima su glavne one za nezakonito zadržavanje poverljivih vladinih dokumenata pošto je napustio Belu kuću. Tramp je ranije u više navrata negirao sve optužbe, a očekivalo se da će se pred sudijom i sad izjasniti da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Lider republikanaca posle nešto više od dva meseca juče se ponovo pojavio na sudu, gde je bio saslušan. On je prvi bivši predsednik SAD koji se suočio ne samo sa jednim, već dva krivična postupka.

Tramp je u Majami stigao u ponedeljak, a noć uoči saslušanja je proveo u svom hotelu u gradu na Floridi. Očekivalo se da saslušanje traje oko sat vremena, posle čega je bivši šef Bele kuće planirao povratak sopstvenim avionom na golf teren u Nju Džerziju, gde je nameravao da se obrati javnosti.

Jer, Trampovo saslušanje nije bilo pod budnim oko javnosti, pošto je sudija odbio zahtev medija za snimanje i fotografisanje unutar sudnice. Ispred zgrade suda u Majamiju juče se okupio veliki broj medija, ali i Trampovih pristalica koji su došli da pruže podršku bivšem predsedniku.

Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez rekao je da je policija spremna da obezbeđuje zgradu od protestanata. Poručio je građanima koji bi da protestuju da demonstriraju u miru.

Tužioci su optužnicu protiv Trampa objavili u petak posle nekoliko dana spekulacija da bi lider republikanaca mogao opet da bude suočen sa krivičnim postupkom. Čitav slučaj sa nelegalnim rukovođenjem tajnim dokumentima počeo je prošlog leta, kada su istražitelji u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi pronašli i zaplenili više od 100 poverljivih vladinih papira. Takođe, optužuju ga i da je gomilao dosijee u plesnoj sali i kupatilu, kao i da je ometao istragu FBI.

Tramp je uoči puta za Floridu izjavio da je žrtva političkog progona i dodao da se nada "da cela država gleda šta radikalna levica radi Americi". A minulog vikenda na konvenciji republikanske stranke u Džordžiji poručio je okupljenima "da se republikanci u ministarstvu pravde tretiraju mnogo drugačije nego demokrate".

I Trampove pristalice negoduju, jer je krivični postupak pokrenut samo protiv njega, iako se istrage zbog rukovanja i zadržavanja poverljivih papira vode i protiv aktuelnog šefa Bele kuće SAD Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika, republikanca Majka Pensa i nekadašnje državne sekretarke i predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton. Tajni papiri nađeni su u Bajdenovom domu u Delaveru i Vašingtonu, dok je Pens dokumenta držao u kući u Indijani.

Kada je reč o Klintonovoj, ona je koristila ličnu mejl adresu dok je obavljala funkciju državnog sekretara od 2009. do 2013. godine, za vreme mandata Baraka Obame. Ovde je sporno bilo što su neke poverljive informacije bile deljene na njenom kućnom servisu, neobezbeđene. Međutim, protiv nje nije bila podignuta optužnica. Klintonova se branila da joj je bilo lakše da ima jednu mejl adresu, za posao i privatne poslove.

Dok istražitelji još "češljaju" Bajdenov slučaj, ministarstvo pravde je nedavno saopštilo da neće podići optužbe ni protiv Pensa. FBI je u slučaju Klintonove izjavio ranije da su njeni postupci bili neoprezni, ali da "nijedan razuman tužilac neće pokrenuti krivični postupak protiv gospođe Klinton".

Umesto poklona - sud

DONALD Tramp danas puni 77 godina. Iako pod velikim pritiskom javnosti, bivši američki predsednik izjavio je da neće odustati od predsedničke kandidature. Prema istraživanju "Rojtersa" i "Ipsosa", čak 81 odsto crvenih glasača veruje da su optužbe protiv Trampa lažne. Takođe, Tramp prema poslednjim anketama i dalje ima najviše šanse da pobedi na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata republikanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!